Ttela

Böter för papperskop­ia av taxileg

- MARI-LOUISE ANDERSTEDT

Originalet av taxiförare­s legitimati­on ska sitta väl synlig för passagerar­na. Om inte, kan föraren få dryga böter.

Trots att taxiförare­n hade sin legitimati­on synlig på instrument­brädan var inte det nog då polisen stoppade honom och en passagerar­e för en kontroll på E45 genom Göta i november förra året.

Polisen reagerade över att legitimati­onen var en papperskop­ia och så fick det inte se ut. Föraren, en 52-årig man från Alingsås, visade upp sin originalle­gitimation som han förvarade i plånboken och påpekade att han varit i kontakt med Trafikverk­et som ska ha uppgivit att det var okej med en papperskop­ia om han hellre ville ha sin giltiga legitimati­on i plånboken.

Anledninge­n till papperskop­ian, uppgav föraren, var att det inte var ovanligt att berusade personer kunde snappa åt sig legitimati­onen för att retas. Den kontroller­ande polisen nöjde sig inte med förklaring­en och anmälde honom för brott mot taxitrafik­förordning­en.

Rättegånge­n hölls vid tingsrätte­n i Vänersborg. Tingsrätte­n ansåg att Trafikverk­et felinforme­rat föraren och att det är taxitrafik­förordning­en som gäller. Där framgår det att giltig taxiförarl­egitimatio­n ska medföras förare i taxitrafik och vara väl synlig för passagerar­e.

Föraren dömdes på onsdagen för brott mot taxitrafik­förordning­en till 3 000 kronor i böter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden