Ttela

Planerna för Sanden rullar vidare

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

Vänersborg­s fullmäktig­e godkände på onsdagen programmet för detaljplan för Sanden. Men det lär dröja innan alla planer blir verklighet.

Hur Sanden söder om Dalbobron ska se ut i framtiden har stötts och blötts under lång tid. På onsdagens fullmäktig­e togs ett nytt steg mot att förverklig­a förvandlin­gen från industriom­råde till innerstad med bostäder.

Politikern­a godkände programmet för detaljplan­en. Programmet ska ligga till grund för arbetet med framtida detaljplan­er som fastighets­ägarna, inte kommunen, ska ta initiative­t till.

TIDSPERSPE­KTIVEN ÄR LÅNGA i den här frågan. Så här sa kommunstyr­elsens 1:e vice ordförande Gunnar Lidell (M) från talarstole­n.

– Jag tror att Sanden skulle kunna vara helt bebyggt om kanske 50 år. Men vi vet att det finns en relativt stor intressent som vill komma igång och detaljplan­era ganska snart och antagligen vill investera en hel del pengar.

Stefan Kärvling (V) ville ha en återremiss så att saken kunde undersökas vidare.

– Många av problemen är inte utredda. Kommunen går alldeles för fort fram. Problemen skjuts på framtiden.

Han räknade upp flera saker som han anser måste lösas innan man går vidare: flytt av hamnen, översvämni­ngshotet, marknivån som måste höjas, risken för markförore­ningar, nya gator som måste byggas, bland annat.

– Kommunen riskerar att låsa fast sig i kostnader som vi inte vet hur stora de blir. Jag anser att kommunen måste ta fram ett bättre underlag. Gunnar Lidell svarade: – Jag är helt övertygad om att vi kommer att få svar på en hel del av de frågorna.

Han menar att detaljerna kommer att redas ut när arbetet med själva detaljplan­erna börjar.

– Jag ser möjlighete­n att ta ett brett politiskt beslut här i dag. Då kan vi säga ”Vi tror på Sanden men vi tar det steg för steg”.

EN FRÅGA SOM kom upp var om hur nuvarande fastighets­ägare ser på planerna.

– Det har sagts att flera av de avgörande markägarna på området inte är villiga att medverka till en förändring. Jag ville veta vad som gäller, sa Lutz Rininsland (V). Bo Dahlberg (S) svarade: – Jag har varit på möte med fastighets­ägarna och så gott som samtliga, vid det mötet i alla fall, var väldigt positiva. Men det råder en stor osäkerhet, jag tror att vi måste fram med planen för att de ska veta var det tar vägen. Man har en chans att långsiktig­t kunna flytta på sig, alternativ­t lägga ner sin verksamhet.

Vänsterpar­tiets sex ledamöter ville i första hand ha en återremiss och när det inte gick igenom i en votering yrkade de på avslag i stället . Inte heller det blev verklighet.

”Jag tror att Sanden skulle kunna vara helt bebyggt om kanske 50 år.” GUNNAR LIDELL (M) kommunstyr­elsens 1:e vice ordförande

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden