Ttela

Erdogan splittrar Tysklands turkar

TYSKLAND: RELATIONEN MED TURKIET KASTAR EN SKUGGA ÖVER VALET

- PONTUS AHLKVIST TT

Turkiets president Erdogans uppmaning till tyskturkar att inte rösta på vissa partier i helgens tyska parlaments­val skapar vrede och splittring – men möter också förståelse.

Cihan Sinanoglu är bekymrad. Som talesperso­n för Turkiska förbundet i Tyskland (TGD) har han viss insyn i stämningen bland Tysklands nära tre miljoner invånare med bakgrund i Turkiet.

I samband med den turkiska folkomröst­ningen om utökad presidentm­akt i våras fördjupade­s en redan stor spricka bland tyskturkar­na – för eller mot Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Sedan dess har ingenting blivit bättre, tycker Sinanoglu.

Varje uttalande från Ankara utlöser en aktivitet som nästan är seismisk.

– Då märker man var konfliktli­njerna går. Någon säger något, vi tar ställning, och sedan blir vi påhoppade av Erdogananh­ängare, säger han och ler snett.

Ett sådant exempel är Erdogans uppmaning i augusti att inte rösta på ”fienden” i helgens tyska parlaments­val. Med detta avsågs Kristdemok­raterna, Socialdemo­kraterna och De gröna.

Frågan är känslig. I den invandrart­äta stadsdelen Kreuzberg i Berlin vill få diskutera de tyskturkis­ka relationer­na med en svensk journalist, åtminstone inte med namn och bild i tidningen.

– Turkiethet­sen går för långt. Politikern­a borde bry sig om problemen i Tyskland i stället, och sluta tjata om Erdogan, säger en kvinna som kommer gående med

matkassar vid tunnelbane­stationen Kottbusser Tor.

Många i det tyska majoritets­samhället blev enligt Sinanoglu besvikna på tyskturkar­na efter den turkiska folkomröst­ningen i våras, då Erdoganläg­ret vann. Samtidigt har besvikelse­n två sidor, påminner han.

– Vi hade också önskat oss ett annat utfall. Men en av förklaring­arna till att människor vänder sig mot Turkiet, bort från Tyskland, är den strukturel­la diskrimine­ringen här. Det är ett misslyckan­de från politiskt håll.

VAD SOM AV många uppfattas som ett svek från de etablerade partierna har blivit bördig jord för ett nytt parti. Erdoganvän­liga ADD – Tyska demokrater­s allians – ställer upp i söndagens val, om än bara i delstaten Nordrhein-westfalen.

– Invandrare här behandlas som styvbarn. Det måste det bli ändring på, eftersom Tyskland är ett invandring­sland, säger talesperso­nen Ertan Toker, som bor i Heiligenha­us utanför Düsseldorf, till TT på telefon.

Det unga partiet fick stor uppmärksam­het i medierna när man satte upp valaffisch­er med en bild på den turkiske presidente­n. Toker ser inga problem med kampanjen, inte heller med Erdogans uppmaning att inte rösta på CDU, SPD eller De gröna.

– I slutändan sade han ju bara: ”Gå och rösta”. Ju fler som röstar, desto starkare blir demokratin. Han sade visserlige­n också att man inte skulle rösta på vissa partier. Hur ser du på det?

– Jag kan förstå det, eftersom det blivit en folksport i tysk politik att ständigt uttala sig negativt om Erdogan och Turkiet, säger han.

Cihan Sinanoglu tycker tvärtom att Erdogans uppmaning tyder på en skev förståelse för demokrati.

– Valen i det här landet är fria, hemliga och oberoende. Vi behöver ingen lektion i hur demokratin fungerar från någon utifrån. Att bilda nya politiska partier med etnicitet som gemensamma nämnare är ingen bra idé, tror han. Däremot hoppas han att de etablerade partierna ser utveckling­en som en varningskl­ocka.

– Det är ett symptom på att vissa människor inte känner sig represente­rade. Om vi kan få folk att känna att de är en del av samhället vore mycket vunnet.

 ?? Bild: PONTUS AHLKVIST/TT ?? CIHAN SINANOGLU.
Bild: PONTUS AHLKVIST/TT CIHAN SINANOGLU.
 ??  ?? DAGS ATT VÄLJA. Kampanjern­a för parlaments­valet i Tyskland är inne i en intensiv fas. Samtidigt har Turkiets president Recep Tayyip Erdogan uppmanat väljarna
DAGS ATT VÄLJA. Kampanjern­a för parlaments­valet i Tyskland är inne i en intensiv fas. Samtidigt har Turkiets president Recep Tayyip Erdogan uppmanat väljarna
 ?? Dddbild: PONTUS AHLKVIST/TT ?? att inte rösta på ”fienden”, vilket skapat reaktioner i Tyskland.
Dddbild: PONTUS AHLKVIST/TT att inte rösta på ”fienden”, vilket skapat reaktioner i Tyskland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden