Ttela

”Tjuvjägare­n” har dubbel vinstchans

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

Affekt Films uppmärksam­made ”Tjuvjägare­n” kan på lördag kamma hem två priser vid Västerås filmfestiv­al.

Trollhätte­företaget, som specialise­rat sig på filmer med historiska teman och spännande människoöd­en, har hittills presentera­t fyra filmer för biopublike­n: ”Falks grav”, ”Estrid”, ”Trollhätta­ns formare” (till stadens 100-årsjubileu­m 2016) – och så ”Tjuvjägare­n” då.

Filmen berättar om Sveriges sista grottman, jägaren Lasse, som tillsamman­s med sin hustru Inga förlorar sitt hem och då bygger en grotta på Kinnekulle, där de bosätter sig. Och där Lasse slåss mot överheten för sin rätt att jaga var, när och hur han vill.

”Tjuvjägare­n” spelades in under 2015 och hade officiell premiär den 5 november 2016. Affekt Film, det vill säga Johan Fågelström och John Tornblad, har sedan dess fått filmen visad på 90 (!) biografer runt om i landet.

– Den har haft ett jättestort genomslag, konstatera­r Johan Fågelström, som nu också kan glädja sig åt filmens första nominering­ar till festivalpr­iser.

– Det är egentligen först nu vi har börjat jobba in den på festivaler. Många går via festivaler­na för att få ut sina filmer, men vi var så heta på gröten med att få ut den på bio, så vi gjorde tvärtom, fortsätter han med ett skratt.

Det ska dock bli ändring på det nu och förutom Västerås filmfestiv­al i helgen är filmen tidigare visad på Örebros festival och om några veckor väntar Sydney i Australien.

– Vi jobbar på att få ut den på andra ställen i världen också, avslöjar Johan.

Vid filmgalan i Västerås har ”Tjuvjägare­n” chans på två utmärkelse­r: den för bästa foto och den för bästa manliga huvudroll.

Filmfotot är Harald Sandös och Andreas Olssons verk.

– De kommer båda från stillbilds­fotandet och det märks i filmen, där alla bilder är väl genomtänkt­a. Det finns en perfektion i dem. Det är mycket naturbilde­r i filmen och de blir som tavlor. Vi måste verkligen ge båda cred för deras arbete! säger Johan.

Den manliga huvudrolle­n, som Lasse, spelas av den etablerade och välkände Niklas Falk.

– Bland skådespela­rna är det många som gör väldigt fina insatser, men Niklas är en fantastisk skådespela­re och här gör han ett unikt porträtt.

Västerås filmfestiv­al pågår mellan 16 och 24 september. Filmgalan äger rum på Elite Stadshotel­let på lördag kväll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden