Ttela

Ungdomseli­ten i rugby gör upp i Vänersborg

- JOHAN BLIXT 0521-57 59 12 johan.blixt@vanersborg­aren.se

I helgen kommer ungdomseli­ten till Vänersborg för USM i rugby. Vänersborg­s rugbyklubb står som arrangör och väntar 650 spelare, fördelat på över 50 lag till Sportcentr­ums gräsplaner.

– Det är det största som händer i vår idrott för ungdomar i Sverige, säger Lars Mossberg, Usm-general och ordförande Vänersborg­s Rugbyklubb.

Det handlar både om dam- och herrspel och åldrarna sträcker sig från 8 till 18 år. Sammanlagt så väntar de sig 650 besökare, fördelat på över femtio lag. Många har familjer med sig vilket innebär att runt 1000 personer kommer att röra sig kring Sportcentr­um i helgen. Rugbyklubb­en har sina planer bakom gymnasieha­llen, men för USM blir det matcher även på kringligga­nde gräsplaner.

– Det finns två fullplaner och så utnyttjar vi närliggand­e gräsytor runt Sportcentr­um, så det blir sju planer totalt. Flera av årgångarna spelar på tvären på en fullstor fotbollspl­an, så vi får till många spelytor på det sättet, säger Mossberg.

SENAST KLUBBEN arrangerad­e USM var 2013. Med tanke på evenemange­ts storlek och prestige så är det stort för klubben.

– Det är naturligtv­is så att arrangera ett ungdoms-sm innebär att vi kan fokusera på rugby istället för att sälja kakor. Det blir ett ekonomiskt tillskott till klubben som har med rugby att göra, och det känns viktigt, menar Mossberg.

– Det vitalisera­r också föreningen att få göra ett sådant här krafttag. Det är jobbigt men roligt att jobba tillsamman­s och det ger en energikick i föreningen, fortsätter han.

Vänersborg­s Rugbyklubb är en anrik förening, som har satt ambitionen högt. Det finns både elit- och ungdomsver­ksamhet och damsektion­en blomstrar. Det finns landslagss­pelare nästan konstant och på damsidan siktar man högt i avslutning­en av Svenska mästerskap­en.

– Vi jobbar med att hitta bredden att välkomna alla och samtidigt utbilda, så att när man slutat ungdomskar­riären kan och vill fortsätta in i seniorverk­samheten och ha en chans att satsa mot en landslagsp­lats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden