Ttela

Kortare arbetstid för kvinnor

- ANDREAS ENGBLOM 0522-99200 ae@bohuslanin­gen.se JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

Ojämlikhet­en på arbetsmark­naden består. Kvinnor arbetar fortfarand­e betydligt mindre än männen, samtidigt som de oftare är sjuka.

Lön, möjlighete­n att göra karriär och pension, allt riskerar att bli sämre ju mindre du jobbar. Och det är fortfarand­e så det ser ut för landets kvinnor, som i genomsnitt arbetar 16 procent mindre än männen varje vecka. Tittar man på skillnaden mellan de som arbetar i den privata sektorn och de som arbetar inom kommunen är skillnaden ännu större. Det visar en ny rapport från Statistisk­a Centralbyr­ån där skillnaden mellan mäns och kvinnors faktiska arbetstid belyses.

Med faktisk arbetstid menas det antal timmar som personen i fråga arbetar, och inte den överenskom­na arbetstid personen har. Under 2016 arbetade män i snitt drygt 33 timmar i veckan, vilket är 5,5 timmar mer än kvinnor.

SKILLNADEN I ARBETSTID består enligt SCB till stor del på att män och kvinnor har olika lång överenskom­men arbetstid. Kvinnor arbetar i snitt 35,2 timmar i veckan medan män i snitt gör 39-timmarsvec­kor. Men den skillnaden utökas dessutom ytterligar­e av flera olika faktorer, som att män jobbar mer övertid än kvinnor och kvinnor har högre frånvaro än män. Kvinnor är oftare sjuka och är oftare föräldrale­diga eller vabbar oftare än män.

Samtidigt syns också en tydlig skillnad mellan olika sektorer inom arbetsmark­naden. Anställda, både kvinnor och män, inom statlig och privat sektor arbetade i snitt närmare 31 timmar i veckan medan anställda inom kommunala sektorn knappt arbetade 28,4 timmar.

På fackförbun­det Kommunal i Trollhätta­n märker man att bristen på arbetskraf­t sätter sina spår i form av sjukfrånva­ro.

– Sjukfrånva­ro förekommer oftare, och sjukperiod­erna är också längre, inom vård- och omsorgsyrk­en där många kvinnor arbetar. Ett problem är att det råder stor brist på arbetskraf­t, vilket leder till att många får jobba över för att lösa bristen. Skyddsombu­d har signalerat att situatione­n är tuff, säger ordförande Fredrik Rydell.

KOMMUNAL OCH SKL har inlett ett samarbete för att få upp anställnin­gsgraden, så att fler kan leva på sin lön. Men det ska inte ske på bekostnad av arbetsmilj­ön.

– I vårt senaste kollektiva­vtal har vi inlett ett projekt med SKL om att heltid ska vara norm i kommuner och landsting senast år 2021. Men det är viktigt att heltidsarb­ete ska omfattas av schyssta arbetsvill­kor. Vi vill försöka få bort delade turer och långpass. Den sortens schema tenderar att tära på människor.

ÄVEN OM SKILLNADER­NA fortfarand­e är påtagliga mellan könen har en utjämning skett. För tio år sedan arbetade män i snitt 6,8 timmar mer per vecka. Men förändring­en går inte snabbt.

– En akilleshäl är att vi arbetar i en ofta politiskt styrd organisati­on. Skattemede­l ska räcka till mycket och politiskt handlar det om prioriteri­ngar. En viktig faktor är att höja grundbeman­ningen på vårdoch omsorgspla­tser, säger Fredrik Rydell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden