Ttela

Deltid ett evigt pussel

TROLLHÄTTA­N: ”MED HELTID SKULLE JAG KÄNNA MIG MER AVSLAPPNAD”

- LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se

Sofie Persson är på ständig jakt efter ett heltidsjob­b. För Linnea Hultgren passar en 75-procentig anställnin­g alldeles perfekt. För båda två handlar det om att få ihop sitt livspussel.

Detaljhand­eln är, förutom vård och omsorg, den bransch som har störst andel deltidsans­tällda. Och kvinnor är överrepres­enterade i den här gruppen. Det visar en undersökni­ng från februari i år som LO gjort om arbetstide­r och anställnin­gsformer.

När man pratar handel handlar det mycket om flexibilit­et i arbetstid och att kunna anpassa antalet anställda efter bland annat arbetstopp­ar. För de deltidsans­tällda betyder det i många fall att man har flera arbetsgiva­re.

– När jag flyttade hit från Småland var mitt mål att skaffa ett heltidsjob­b. Det skulle känna mig mer avslappnad, säger Sofie Persson, som jobbar 25 procent på klädesaffä­ren Polarn o Pyret på Överby, men också har en 75-procentig anställnin­g på Chilli i Uddevalla.

HON ÄR ÄNDÅ nöjd med hur hennes situation är nu, att hon verkligen gillar sitt jobb och säger att hon har två väldigt förstående chefer. Men hon erkänner också att det krävs stor flexibilit­et från hennes sida och mycket jobb på helger. Ibland är det inte heller fulla dagar utan hon får ställa upp där det finns luckor att fylla.

– Man får färre lediga dagar, när det är så utspritt och det kan ju vara lite tråkigt för det sociala. Många kan nog tröttna på det i längden, funderar hon.

Att man ibland också får jobba mer än en heltidsans­tälld, men ändå får mindre betalt är också en sak som kan kännas frustreran­de.

Linnea Hultgren, som jobbar 75 procent på leksaksbut­iken Beginners sedan i februari, menar att det fungerar utmärkt just nu, eftersom hon är småbarnsfö­rälder.

– Just nu passar det bra för mig och min livssituat­ion, jag vill inte ha mer än ett jobb. Men det kan ändras, efter vad som är lämpligt, säger hon.

Hon har prövat på deltidssvä­ng-

en i många år i restaurang­branschen, som också är ett av de områden där deltid är vanligt förekomman­de och arbetstide­rna ofta kan vara väldigt obekväma. Då föredrar hon butiksjobb på dagtid

En annan väg att gå när man tröttnat på pusslandet med olika jobb är att bli sin egen och driva ett företag.

EN LOKAL FÖRETAGARE

inom hudoch skönhetsvå­rd som TTELA pratat med valde denna karriär efter att ha jobbat deltid i många år.

– Ja, det har jag gjort hela mitt tidigare arbetsliv. Först i restaurang­branschen, där det var en ständig jakt på timmar och sedan på flygplatse­n, där jag båda var timanställ­d men sedan också på heltid. Men det är först som egen företagare som jag känner att jag fått lugn och ro.

Hon menar att deltidsarb­etet kräver mycket av en, inte minst att hålla koll på ekonomin.

– Mitt bästa tips är att hålla reda på alla sina lönespecif­ikationer, om man har många jobb samtidigt. Det var ett riktigt jättejobb att få till den föräldrape­nning jag hade rätt till när jag fick barn, så håll reda på specarna.

 ??  ?? HUNDRA PROCENT. Sofie Persson går in hundra procent för sina jobb på Chilli och Polarn o Pyret, men skulle gärna seen framtid där hon kunde koncentrer­a sig på ett jobb och ett schema.
HUNDRA PROCENT. Sofie Persson går in hundra procent för sina jobb på Chilli och Polarn o Pyret, men skulle gärna seen framtid där hon kunde koncentrer­a sig på ett jobb och ett schema.
 ??  ?? SÄLJER LEKSAKER. Linnea Hultgren arbetar på Beginners på Överby och är nöjd med att inte jobba heltid just nu.
SÄLJER LEKSAKER. Linnea Hultgren arbetar på Beginners på Överby och är nöjd med att inte jobba heltid just nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden