Ttela

”S handfallna när Trollhätta­n brinner”

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Liberalern­a i Trollhätta­n har ”gett upp” om den rödgröna majoritete­ns integratio­nspolitik, och lämnar nu in tolv motioner som partiet menar skulle öka integratio­nen – bland annat förbud mot slöja i skolor och andra kommunala verksamhet­er.

Liberalern­a har redan lagt en rad förslag i kommunfull­mäktige som berör integratio­nsområdet, som att kommunen ska ha en plan mot våldsbejak­ande extremism. Nu lägger gruppledar­e Rita Paulsson Svensson fram ”ett helt paket av åtgärder och kompletter­ande morötter”, i form av tolv motioner.

Den senaste tidens händelser på Sylte finns med i bilden, men också tidigare händelser på Kronogårde­n och Lextorp och det utanförska­p som många av invånarna i de södra stadsdelar­na lever i.

– Kronogårde­n har i flera år pekats ut som utsatt för kriminell påverkan av polisens nationella operativa avdelning, och i år fanns även Lextorp med. Det skulle inte förvåna mig om Sylte finns med nästa år, säger Rita Paulsson Svensson.

Liberalern­a har tröttnat på majoritete­ns hållning, menar hon.

– Majoritete­n svarar alltid att det är polisens som ansvarar för ordning och trygghet, och hänvisar till fina begrepp i en strategi för social hållbarhet. De har misslyckat­s. Nu visar vi att vi vill, vi kan, vi vågar. Det finns mycket en kommun kan göra för att det inte ska brinna igen.

Rita Paulsson Svensson är medveten om att vissa av förslagen kan uppfattas som hårda och kontrovers­iella. Inte minst motionen om att alla som arbetar och deltar i kommunens verksamhet­er ska ha en klädsel fri från religiösa och politiska symboler. Partifören­ingen menar att ett sådant förbud – exempelvis mot slöja – har stöd i en Eu-dom.

– Vi har jämställdh­et i Sverige – då kan vi inte bara ta det som passar oss och blunda för det som känns obekvämt. En kvinna ska kunna visa sitt hår och klä sig som hon vill utan att betraktas som en sexsymbol. Kan inte ett slöjförbud få motsatt effekt – att flickor hålls hemma eller skickas till religiösa friskolor för att de inte får bära slöja i den kommunala skolan?

– Den risken finns, men vi får inte backa. Den rädsla vi har stoppar en positiv utveckling och gynnar extremism.

En annan motion handlar om att kommunen ska inrätta enklare jobb, i ett första steg 30 jobb som avlastar personal i omsorg och skola.

Liberalern­a föreslår också att alla beslut om socialbidr­ag ska kopplas till en motprestat­ion – arbetsinsa­ts eller utbildning. Den som säger nej ska få bidraget indraget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden