Ttela

Får stor betydelse för pensionen

- ANDREAS ENGBLOM

Att kvinnor arbetar mindre än män har stor betydelse för den egna ekonomin. Inte minst när det gäller pensionen som kan bli så låg att man inte klarar sig på den.

– Går du ner i tid för att ta ansvar för hus och hem har det stor påverkan på pensionen. Eftersom vi nu har ett system som omfattar hela livstidsin­komsten. Sjunker den, sjunker också pensionens storlek, säger Arturo Arques, privatekon­om på Swedbank.

Just pensionen är en stor sak, och något som många inte har koll på. Bland annat Swedbanks egna undersökni­ngar visar att folk i allmänhet har en dålig uppfattnin­g om vad man får i pension.

– Många tror att man får 60–70 procent av slutlönen, men många kommer snarare att få 48–50 procent. Och ju yngre du är desto lägre blir den. Det är en jättevikti­g fråga, alla har inte förstått vidden, säger Arturo Arques.

ATT JUST KVINNOR oftare arbetar deltid och är hemma från jobbet gör att de än mer är i farozonen för att få en låg pension. Så länge man lever i ett parförhåll­ande där båda bidrar till ekonomin kan det gå bra. Det blir värre om det till exempel blir skilsmässa och den som jobbat minst och har lägst lön står ensam. Därför råder Arturo Arques att man tillsamman­s planerar inför pensionen:

– Tyvärr är det inte ovanligt med lönediskri­minering, eller att kvinnodomi­nerade yrken får sämre betalt, säger han och fortsätter.

– Om jag har ett klassiskt kvinnoyrke har jag också sannolikt lägre lön. Men om jag och min partner sätter sig ner hemma och kommer överens om jag ska gå ner i arbete för att ta hand om barnen är det rimligt att jag kompensera­s. Att den andra parten avstår en del av sina pensionsrä­tter och att man startar ett gemensamt sparande i mitt namn. Ett sparande som sätts upp som enskild egendom, och som alltså inte ska in i det gemensamma bohaget om man skiljer sig.

INTE BARA PENSIONEN blir lidande av att man inte arbetar full tid, det kan också påverka arbetslösh­etsoch sjukersätt­ning. Man riskerar att förlora saker som löneutveck­ling och karriärmöj­ligheter.

– För varje timme du arbetar lär du dig nånting. Du blir mer effektiv, du har jobbat i fler projekt, dragit fram fler kunder. Du får mer arbetslivs­erfarenhet än någon som har varit anställd lika länge som du men som inte jobbat lika mycket. Då ligger du bättre till när det gäller befordran, säger Mikael Elinder, docent och lektor vid Nationalek­onomiska institutio­nen på Uppsala universite­t.

– Men allt handlar inte om pengar heller. Den som jobbar mindre tenderar att ha mer tid med barnen. Det behöver inte vara dåligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden