Ttela

Falska nyheter gör oss rädda

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 00 daniel.gustafsson@ttela.se

Fake news påverkar inte bara det politiska samtalet utan i allra högsta grad människor syn på världen. Det menar Sven Eric Liedman, professor i Idé och lärdomshis­toria. Han anser att falska nyheter gör oss räddare och att det bästa botemedlet är källkritik.

Att amerikansk­a Breitbart och Fox News i allra högsta grad påverkade det amerikansk­a valet. Det menar professorn i idé och lärdomshis­toria Sven Eric Liedman. Han höll under tisdagen en föreläsnin­g om ämnet på Högskolan väst professorn menar att ”fake news” även kan komma men också redan i dag påverkar politiken och samhället.

– Avpixlat som nu har bytt namn till Samhällsny­tt, men också Nya Tider som snart syns på bokmässan är en del av det här. Sverigedem­okraterna får ett ökat stöd eftersom de levererar partiets favoritnyh­eter, säger Sven Eric Liedman.

PROFESSORN MENAR OCKSÅ att fake news inte bara påverkar det politiska samtalet. Det har också en tendens att göra människor räddare. Något som han själv märkt av i sin egen vardag.

– Vi har ett sommarhus i Skåne. Då frågar våra grannar om vi vågar gå ut i Göteborg. Jag har inte ens några problem att promenera i Biskopsgår­den. De som sysslar med fake news förstorar gärna upp små händelser till något gigantiskt, säger han.

Sven Eric Liedman menar att fake news funnits länge men att det exploderat i och med sociala medier. Nu kan vanliga människor uttrycka sig på ett sätt som tidigare inte var möjligt.

För att vi i mindre utsträckni­ng ska påverkas av falska nyheter efterlyser professorn mer källkritik.

– Man måste ta reda på var uppgiftern­a kommer ifrån och vad som är rimligt att tro här. Man måste också ställa sig frågan om källan har varit nära det inträffade. Det är också viktigt att inte bara lyssna på det som bekräftar ens egna åsikter. Därför ska man ta sig ur sin egen åsiktsbubb­la.

Han efterlyser också att skolorna jobbar mer med källkritik.

– Det behövs mer källkritik i dagens samhälle. Därför är skola och utbildning otroligt viktigt, sammanfatt­ar Sven Eric Liedman.

 ?? Bild: DANIEL GUSTAFSSON ?? KOLLA KÄLLAN. Professorn i idé och lärdomshis­toria Sven Eric Liedman anser att källkritik är den bästa metoden för att bekämpa falska nyheter.
Bild: DANIEL GUSTAFSSON KOLLA KÄLLAN. Professorn i idé och lärdomshis­toria Sven Eric Liedman anser att källkritik är den bästa metoden för att bekämpa falska nyheter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden