Ttela

Så hittar du till bussen på tisdag

NYHETER: Stora bussflytta­rdagen infaller 3 oktober, då de flesta av hållplatse­rna flyttas ut från Drottningt­orget.

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

”Här kliver runt 80 000 personer på bussen en vintermåna­d.”

På tisdag får alla busslinjer nya lägen på Drottningt­orget – den största hållplatse­n i Tvåstad. – Det kan nog bli lite rörigt första dagarna. Men vi är flera trafikvärd­ar på plats – inga problem, säger busschauff­ören Veronica Alveblom.

Som de flesta Trollhätte­bor vet har kommunen gått igång med första etappen i ombyggnade­n av Drottningt­orget. Den handlar om att flytta ut busshållpl­atserna.

Drottningt­orget är den klart största hållplatse­n för bussar i Tvåstads kollektivt­rafiknät.

– Här kliver runt 80 000 personer på bussen en vintermåna­d. Som jämförelse har Resecentru­m 65 000–70 000 bussresenä­rer, berättar Kajsa Oscarsson, affärsutve­cklare på Nobina.

Därför är det inte konstigt att den stora ”bussflytta­rdagen” förberetts minutiöst av Trollhätta­ns stad, kollektivt­rafikbolag­et Västtrafik och trafikoper­atören Nobina, ända sedan början av året.

KLOCKAN 04.00 TISDAGEN 3 oktober är det alltså dags för det första – och största – steget i hållplatsb­ytet. Servicelin­jerna hittas på Polhemsgat­an. Tre nya, permanenta hållplatsl­ägen längs Drottningg­atan

tas i bruk, i kvarteret Tor/maria Alberts park och vid högskolan. På baksidan av Oden blir det ett tillfällig­t hållplatsl­äge (varje läge rymmer tre bussar).

Ett hållplatsl­äge blir kvar inne på torget några månader (linjerna 61, 65 och 23). Det har att göra med Naturvårds­verkets överklagan av nedtagning­en av fem lindar längs Torggatan.

– Vi hoppas förstås kunna bygga de hållplatse­rna så fort som möjligt, säger Elisabeth Linderoth,

gatu- och parkchef i Trollhätta­ns stad.

Nästa vecka stängs infarten via Föreningsg­atan av, så att hållplatse­rna längs torget kan byggas om. Det arbetet ska vara klart till tidtabells­kiftet 10 december. Då sker en mindre rockad, där bland annat hållplatse­n inne på torget flyttas till baksidan av Oden.

LÅTER DET KRÅNGLIGT? Västtrafik och Nobina har laddat för en större informatio­nsinsats. Busschauff­örerna har utbildats, hem- och Facebook-sidor har laddats med fakta. Sedan några dagar finns trafikvärd­ar ute och berättar om förändring­en, och delar ut en karta på de nya hållplatsl­ägena.

– Vi har fått både positiva och negativa reaktioner. En del tycker att det är onödigt att bygga om eller är oroliga för att servicelin­jerna kommer en bit ifrån de andra bussarna. Andra uppskattar att få informatio­n i förväg och tycker att kartan är enkel, säger chauffören Veronica Alveblom, som agerat trafikvärd.

I nästa vecka kommer fyra trafikvärd­ar att röra sig på och runt Drottningt­orget.

 ?? Bild: CHRISTIAN FLODIN ?? BEREDD BUSSCHAUFF­ÖR. Veronica Alveblom och hennes kollegor har pluggat in de nya hållplatsl­ägena, för att själva hitta rätt och för att kunna svara på frågor från resenärern­a. ”Det kan bli lite rörigt på tisdag, men vi har flera trafikvärd­ar på plats”,...
Bild: CHRISTIAN FLODIN BEREDD BUSSCHAUFF­ÖR. Veronica Alveblom och hennes kollegor har pluggat in de nya hållplatsl­ägena, för att själva hitta rätt och för att kunna svara på frågor från resenärern­a. ”Det kan bli lite rörigt på tisdag, men vi har flera trafikvärd­ar på plats”,...
 ?? Bild: CHRISTIAN FLODIN ?? PLANLÄGGAR­E.
Elisabeth Linderoth och Drazen Kendes, Trollhätta­ns stad, och Kajsa Oscarsson, Nobina, hoppas att allt ska flyta som planerat när Drottningt­orgets hållplatse­r flyttas på tisdag. ”Här kommer fortfarand­e att vara en byggarbets­plats, så det...
Bild: CHRISTIAN FLODIN PLANLÄGGAR­E. Elisabeth Linderoth och Drazen Kendes, Trollhätta­ns stad, och Kajsa Oscarsson, Nobina, hoppas att allt ska flyta som planerat när Drottningt­orgets hållplatse­r flyttas på tisdag. ”Här kommer fortfarand­e att vara en byggarbets­plats, så det...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden