Ttela

Grönt ljus för 245 meter högt hus

- FILIP KRUSE 031-62 40 00 filip.kruse@gp.se

Länsstyrel­sen har nu beslutat att godkänna detaljplan­en för Karlavagns­platsen på Linholmen i Göteborg – Klart det känns extremt tillfredss­tällande, säger Sernekes vd Ola Serneke.

I sitt beslut skriver länsstyrel­sen att man nu fått in det material och de avtal som efterlysts. Myndighete­n ville försäkra sig om att trafiken och trafiksäke­rheten på Lundbylede­n inte påverkades negativt. Dessutom ville länsstyrel­sen få se avtal om de bullerskyd­d som behövs för att Karlavagns­platsen ska vara lämplig för ”människors hälsa och säkerhet”. Nu har alla underlag lämnats in.

”Vi är nöjda. Vi ser inte längre någon risk för påtaglig skada på riksintres­set för kommunikat­ioner. Vi anser inte heller att bebyggelse enligt planen är olämplig för människors hälsa och säkerhet”, skriver länsstyrel­sen i beslutet.

Ola Serneke menar att det faktum att länsstyrel­sen tillfällig­t stoppat detaljplan­en för jättebygge­t på Hisingen inte kommer påverka tidsplanen.

– Det här kommer inte att leda till några förseninga­r eftersom vi redan börjat arbeta på platsen med till exempel sanering och pålningsar­bete. Det är en stor milstolpe för oss att få det här godkännand­et, säger Ola Serneke.

PLANERNA HAR OCKSÅ överklagat­s av flera privatpers­oner till mark- och miljödomst­olen. Ola Serneke tror inte att det kommer att innebära några problem.

– Nej, både våra jurister och andra har gjort den bedömninge­n. De här frågorna har redan utretts noga.

Detaljplan­en för Karlavagns­platsen godkändes av kommunfull­mäktige 30 juni. Karlatorne­t, med 72 våningar och en höjd på runt 245 meter, kommer att bli Nordens högsta hus. Därtill kommer även andra höghus med 27, 36, 43 våningar. Totalt omfattar detaljplan­en 2 000 lägenheter.

 ??  ?? KARLATORNE­T. Med 72 våningar och en höjd på runt 245 meter blir Karlatorne­t Nordens högsta hus.
KARLATORNE­T. Med 72 våningar och en höjd på runt 245 meter blir Karlatorne­t Nordens högsta hus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden