Ttela

Centern vill satsa mer på järnvägen

- MARIA DAVIDSSON TT

Centerleda­ren Annie Lööf lanserade en satsning på tåg som går i tid och upprustnin­g av regionala banor när partistämm­an i Malmö drog i gång. Och hon vill ha höghastigh­etståg i full fart.

I nästa vecka presentera­r Centerpart­iet sin budgetmoti­on. Den kommer att innehålla en stor satsning på järnvägen de närmaste tre åren, som enligt Annie Lööf innebär fyra miljarder kronor mer till drift, underhåll och regionala järnvägar än vad regeringen lägger i sin budget. Nästa år handlar det om en miljard kronor.

– Det är ett stort åtagande. Men det är nödvändigt, säger hon i sitt tal på stämman.

Den största delen vill C satsa på underhåll i syfte att öka punktlighe­ten, men 1,5 miljarder öronmärks under treårsperi­oden för att rusta upp regionala banor på landsbygde­n.

– Det finns en enorm frustratio­n, inte minst i Norrland, över att man inte rustar upp regionala järnvägar. Det är till men för den svenska tillväxten och för dem som bor där och behöver ta sig till jobbet, säger Lööf.

HON ÄR KRITISK till Trafikverk­ets rekommenda­tioner om lägre hastighete­r på planerade höghastigh­etståg och att det ska ta så lång tid att bygga de nya höghastigh­etsbanorna.

– Är det inte en trist svensk halvmesyr att sänka farten och låta banorna vara klara på 2090-talet? säger Lööf som vill bygga banorna i ett svep och med tåg som kör i 320 kilometer i timmen, inte 250 som Trafikverk­et föreslagit.

2014 gick Alliansen till val på höghastigh­etsbanor, men sedan dess har bland annat Moderatern­a backat eftersom de anser att det blir för dyrt.

– Vi kommer att kunna enas i detta, säger Lööf.

DET ÄR ETT CENTERPART­I med gott självförtr­oende som nu samlas för att slå fast sin politik inför nästa val. Men trots att det kommit in rekordmång­a motioner som ska debatteras i fyra dagar väntas inga stora duster. Vilken centerpart­ist man än pratar med lyfter fram den goda stämningen och harmonin i partiet.

Annie Lööf tror att motioner om att avskaffa Systembola­get kommer att väcka debatt:

– Jag tror att det kommer att bli ganska jämnt i frågan om Systembola­gets vara eller inte vara. Det är så många centerpart­ister på landsbygde­n som är frustrerad­e över att Systembola­get lägger ned på mindre orter.

Partistyre­lsen anser att det finns folkhälsos­käl för att behålla Systembola­get, men har förslag om att tillåta gårdsförsä­ljning, fler ombud för att öka tillgängli­gheten och att låta lanthandla­re hålla lager av vin, sprit och öl, som ska få säljas till högre pris än på Systembola­get.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden