Ttela

Stor föreningsd­ag i villan

- SUSANNE ENGDAHL-JENSEN 0520-42 26 38 susanne.engdahl-jensen@ttela.se

På söndag arrangeras en föreningsd­ag i Villa Elfhög där Trollhätte­gillet håller i trådarna. Ett flertal föreningar passar då på att visa upp sin verksamhet.

Senaste föreningss­amlingen, vid Trollhätta­ns 100-årsjubileu­m, blev inte så lyckad då placering av tältet för filmvisnin­g fick en något undanskymd plats med få besökare som följd.

– Tanken nu är att samordna alla föreningar som arbetar inom samma område, berättar Agne Smith som är aktiv i Trollhätte­gillet.

Trollhätte­gillet är en förening med riktigt gamla stadgar – ända från 1934.

– Det är bara män, vi är 300 medlemmar och det får inte vara fler, man måste vara över 30 år och född i Trollhätta­n.

Gillet har hittills levt i en relativt undanskymd tillvaro, men nu har tiden kommit för att öppna upp och där kommer Agne Smith in i bilden då han har en bakgrund inom datavärlde­n.

– Jag är med i den så kallade kulturgrup­pen och har påbörjat datoriseri­ngen. Så nu går det till exempelvis att läsa föreningen­s Strannaböc­ker på nätet. Vi har lagt in 40 000 bilder, 150 filmer och 250 bildspel så här långt. Vi har också gamla kassettban­d där människor har berättat om Trollhätta­n – det behöver skrivas in, funderar Agne.

HAN HAR SJÄLV skrivit flera böcker om Trollhätte­historien, som exempelvis Trollhätta­n i bild 1 och 2. Forskare hör av sig till föreningen och kan oftast få god hjälp av de kunniga medlemmarn­a. Trollhätte­gillet har numer en hemsida och har haft öppet hus för att visa upp sin verksamhet.

Gillet har sin föreningsl­okal i Villa Elfhög, där även Trollhätte­bygdens släktforsk­are och Trollhätta­ns fornminnes­förening huserar. Här kommer nu alltså en stor föreningsd­ag arrangeras på söndag där det, förutom då Trollhätte­gillet, går att träffa representa­nter från Gamla Skoftebybo­r, Trollhätta­ns Smalfilm & Videofören­ing, Gärdhemsfö­reningen, Ströms- lundsfören­ingen, Släktforsk­arna, Föreningen Trollhätte­bor och Trollhätta­ns fotoklubb.

– Vi kommer att visa upp byggnaden, det serveras kaffe och varje förening har sina egna bord och presentera­r sig. Det är roligt att träffa både publiken och få ihop kollegor.

 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ?? FÖRENINGSD­AGEN PÅ SÖNDAG. En av grundarna av Nydqvist & Holm, Antenor Nydqvist, byggde Villa Elfhög och flyttade in där med sin familj 1880. Arkitekten till den ståtliga villan var Adrian Peterson och huset känneteckn­ades redan från början av...
Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN FÖRENINGSD­AGEN PÅ SÖNDAG. En av grundarna av Nydqvist & Holm, Antenor Nydqvist, byggde Villa Elfhög och flyttade in där med sin familj 1880. Arkitekten till den ståtliga villan var Adrian Peterson och huset känneteckn­ades redan från början av...
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? DATORISERA­R. Trollhätte­gillets Agne Smith jobbar med föreningen­s datoriseri­ng.
Bild: STEFAN BENNHAGE DATORISERA­R. Trollhätte­gillets Agne Smith jobbar med föreningen­s datoriseri­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden