Ttela

DAHLIA: ”VI VILL UT PÅ ÄVENTYR!”

MUSIK: ROCKBANDET SATSAR PÅ VÄRLDENS SCENER

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

Ett frö som ska växa och blomma ut. Ett band som vill ut i världen, som jobbar tillsamman­s och som går all in för att nå sitt mål. Dahlia är redo och taggade till tänderna inför livedebute­n och skivreleas­en i kväll. – Ihop är vi starka! säger sångerskan Rebecka Haak.

Det började med två musikälska­re som under en period råkade jobba på samma ställe. De pratade om att spela ihop någon gång och bestämde sig för att träffas och jamma.

– Vi skrev en låt första gången vi spelade ihop, berättar Rebecka Haak och gitarriste­n Jesper Westerlund.

– Sedan skrev vi en låt varje gång vi träffades och vi proddade den samtidigt, fortsätter Jesper.

Prodda är branschord­et för producera och tack vare att de skrev och spelade in i Jespers studio, kunde de ta sina låtar till nästa steg direkt.

VAD DET SKULLE bli för musikstil var kanske inte helt lätt för utomståend­e att tippa.

– Vi kommer från helt olika musikalisk­a världar. Rebecka har mest gjort pop och singer/songwriter-musik medan jag kommer från melodisk dödsmetall, säger Jesper.

När de sedan, sommaren 2016, började prata om att starta ett band fyllde de på de olika influenser­na ännu mer. Trummisen Andreas Eriksson har bland annat spelat klassisk hårdrock och progressiv metal/rock. Basisten Dani Delev har dels även han spelat alternativ metal med progginsla­g, dels, i ett eget duoprojekt, blandat hårdrock med dubstep.

– Så i det här bandet kommer vi verkligen från olika håll. Charmigt och jätterolig­t! säger Rebecka.

När de skulle namnge bandet fastnade de efter långa diskussion­er för Dahlia.

– Dels är det ett fint namn, dels är det en blomma med många olika utseenden och eftersom vi kommer från så olika håll, så ... (gapskratt) ... bra va? Det där hittade jag på precis nu, fortsätter Rebecka.

EFTER ATT HA varit igång ungefär ett år släppte Dahlia sin första singel och musikvideo, ”Gravity”. En rockig låt, som är (ganska) representa­tiv för hur de låter.

– Det känns som den smälter in i skivan, den passar som ett center att utgå ifrån, menar Jesper.

– Sedan finns det en del lite mörkare och mer mystiska låtar också. Och en lite poppig, med lite mer radiofeeli­ng. Och det är många av låtarna som har rätt kraftfulla budskap, säger Rebecka och berättar om ämnen som samhället, livet och olika svårighete­r, men också om hur vi reser oss från allt.

Det är hon som skriver alla texter medan Jesper och hon skriver musiken tillsamman­s.

– Så är det på den här skivan, men det är inte säkert att det bli så nästa gång, fortsätter hon.

För de är noga med att poängtera att det här är ett band – och det är ett band där alla hjälps åt med allt.

– Det är kul att vi alla har samma mål och fokus, det känns gött, säger Andreas.

– Det är kul att vi har gjort det mesta själva, ifrån låtarna till marknadsfö­ring, fyller Dani i och Rebecka instämmer.

– Jag tycker om allt arbete runt omkring och att vi alla fyra har olika specialite­ter och områden vi ansvarar för. Vi delar på bördan – förutom att vi är kompisar.

I KVÄLL ÄR det dags att för första gången möta publiken live. Det sker i samband med releasekon­serten i Trollhätta­ns Folkets hus. Den självbetit­lade skivan innehåller sju spår, alla utvalda med stor omsorg. För den ska hjälpa dem vidare till nästa steg. Och nästa.

– Vårt mål är att komma ut i världen och spela, för musiken är större än bara lokalt och Sverige. Vi vill utanför trygghetsz­onen med vår musik. Ut på äventyr!

– Vi vill ut på riktigt och satsar stenhårt på det. Vi går all in! fortsätter Rebecka.

Innan det blir dags för Dahlia i kväll underhålle­r trubaduren Johannes Broborn, alias Slow-hand Joe Johnson, som kör rock av lite äldre märke.

När Dahlia sedan tar över på scenen utlovas extra allt.

– Det är inte kul att gå och se ett band som låter precis som på skivan, så vi ska alltid ge publiken mer, förklarar Jesper.

– Live ska det vara något extra, det ska vara show, en fräck upplevelse, säger Rebecka.

– Så Dani kommer att jonglera också, flikar Andreas in varpå ett nytt gapskratt ekar i lokalen.

Skivan finns, förutom i digital form, även i 300 fysiska ex och de första 100 besökarna i kväll får varsitt.

DEN 3 NOVEMBER får publiken en ny chans att uppleva Dahlia live. Då spelar de på Backstage. Utöver det är inget klart än, men det finns en del trådar att dra i. Bland annat i USA. Och det kommer mera från Dahlia, var så säkra. De har redan börjat jobba på nästa skiva

– Men just nu längtar vi framför allt efter att släppa ”Dahlia”, för det är då jobbet börjar på riktigt!

 ??  ?? ÖSER PÅ. Dahlia njöt under inspelning­en av första musikvideo­n, ”Gravity”, och längtar efter att få släppa loss på scen inför publik. Premiären äger rum i kväll och samtidigt är det releasefes­t för debutalbum­et, ”Dahlia”.
ÖSER PÅ. Dahlia njöt under inspelning­en av första musikvideo­n, ”Gravity”, och längtar efter att få släppa loss på scen inför publik. Premiären äger rum i kväll och samtidigt är det releasefes­t för debutalbum­et, ”Dahlia”.
 ?? Bild: NATALIE JOHANSSON ?? MÅLMEDVETN­A. Jesper Westerlund, Dani Delev, Rebecka Haak och Andreas Eriksson har höga ambitioner med musiken och för sitt rockband. Siktet är inställt på scener långt utanför Sveriges gränser.
Bild: NATALIE JOHANSSON MÅLMEDVETN­A. Jesper Westerlund, Dani Delev, Rebecka Haak och Andreas Eriksson har höga ambitioner med musiken och för sitt rockband. Siktet är inställt på scener långt utanför Sveriges gränser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden