Ttela

Fakta:

Hugh Hefner

- TOVE ERIKSSON/TT SARA HALDERT/TT

* Föddes 1926 i Chicago.

* Jobbade på tidningen Esquire innan han startade Playboy vars första nummer pryddes av Marilyn Monroe.

* Tidningen rönte enorma framgångar i början av 1970-talet och sålde sju miljoner exemplar i september 1973. Flera sidoprojek­t, som bokförlag, Playboyklu­bbar och tvsändning­ar, startades.

* På 1990-talet togs tidningen över av Hugh Hefners dotter Christie Hefner.

* 2015 meddelade tidningen att det första numret 2016 skulle bli det sista som innehöll nakna modeller.

Hugh Hefner om sin syn på den i mångas ögon kontrovers­iella tidsskrift­en.

– Helt uppriktigt har jag aldrig tänkt på Playboy som ett sexmagasin. Jag har alltid tänkt på det som ett livsstilsm­agasin där sex var en viktig ingrediens, sade han.

Hefner var även aktiv i en rad andra frågor och stöttade bland annat den amerikansk­a medborgarr­ättsrörels­en och kampen för gayäktensk­ap i USA.

2016 SÅLDE HEFNER sitt berömda hem i Los Angeles, Playboy Mansion, för nära 850 miljoner kronor. När huset, där det arrangerat­s otaliga fester med lättklädda kvinnor, såldes var avtalet att 90-åringen skulle få bo kvar så länge han levde.

Hefner lämnar efter sig sönerna Cooper, David och Marston, dottern Christie och hustrun Crystal, som är 60 år yngre än honom, och som han gifte sig med 2012.

– Jag kommer aldrig att växa upp. Att vara ung är det som gäller för mig, att hålla fast vid pojken. För länge sedan bestämde jag mig för att ålder inte spelar någon roll så länge som damerna ... känner likadant, sa han i en intervju med CNN när han var 82 år gammal.

Hugh Hefner blev 91 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden