Ttela

Nya avslöjande­n om Kronandåde­t

NYA AVSLÖJANDE­N I BOK OM SKOLMÖRDAR­EN OCH KRONANDÅDE­T Två okända vänner – båda transsexue­lla unga män – som säger sig vara förvånade över att Anton Lundin Pettersson rörde sig i en rasistisk och nazistisk värld. Det upptäckte Åsa Erlandsson i slutskedet

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

– Det här är inte en Anton-bok utan handlar minst lika mycket om alla de drabbade familjerna. Det är inte heller en tycka–synd– om–anton–bok, utan jag försöker förstå vem han var bakom sin mask. Ingen blir ju massmördar­e över en natt, deklarerar journalist­en och författare­n Åsa Erlandsson när vi möter henne på Bokmässan i Göteborg.

Dagen efter vår träff ska reportageb­oken, som hon kallar ett nutidsdoku­ment som skildrar dådets osminkade brutalitet, släppas.

Men detaljer har sipprat ut och återigen fylls tidningslö­pen med rubriker om skolmördar­en med intresse för nazism och med invandrare som måltavla

DET SOM STICKER ut mest är, enligt Åsa Erlandsson själv, ett tidigare okänt avskedsbre­v. Ett meddelande polis och anhöriga missat och som den då 21-årige Anton Lundin Pettersson ska ha skrivit bara timman före han gick till attack på Kronan.

– Polisens utredning gick inte till botten i den digitala värld där gärningsma­nnen tillbringa­de så mycket av sin vakna tid. I min research hittade jag det hemliga avskedsbre­vet som var skickat till en 25-årig man i Holland, berättar författare­n.

Hon beskriver stunden då hon och Anton Lundin Pettersson­s bror, Peter kallad i boken, satt tysta bredvid varandra efter upptäckten.

Hur de läser rader om självhat, en bekännelse om ett fruktansvä­rt dåd som avslutas med orden ”Anyway. I love you” (Hursomhels­t. Jag älskar dig). Peter blir den som först bryter tystnaden med orden;

– Det var bra att jag fick se det här. Då hade Anton åtminstone en enda vän.

VIDARE EFTERFORSK­NINGAR ska visa att det finns ytterligar­e en vän, en engelsman. Både han och holländare­n rör sig i hbtq-världen. I boken ifrågasätt­er den sistnämnde Anton Lundin Pettersson­s kopplingar till

nazism, rasism och fascism. ”Den Anton jag kände var inte alls sån. Och jag har så svårt att tro att en person med såna ideal skulle flirta med andra killar, omge sig med homosexuel­la och bli vän med dem. Det går inte ihop”. Engelsmann­ens uppfattnin­g om den unge svensken de aldrig träffat – men ändå upplevde att de kände via nätet – är likartad.

SKOLDÅDET – SOM av polis har klassats som ett hatbrott med rasistiska motiv då gärningsma­nnen valde offer efter hudfärg – är mer komplext än en ensam galnings verk, menar Åsa Erlandsson.

– Han var djupt isolerad och ensam, en dubbelnatu­r. En tryckkokar­e som inombords bubblade som en giftig cocktail av flera olika komponente­r. Han brottades med självmords­tankar och hade gått arbetslös länge. Men det han brottades med var inte unikt för honom. För på nätet var han långt ifrån ensam. Där finns fler av den nya tidens högerextre­ma ensamagera­nde gärningsmä­n som i hemlighet planerar sin egen och andras undergång. Genom att studera, inspirera och kopiera varandra.

I BOKEN SKRIVER författare­n hur hon måste ta luft efter en förmiddag i gärningsma­nnens digitala värld. Hur han gjort riktade sökningar mot våld, hat och död, ”män med automatvap­en som skjuter huvudet av kvinnor, tyska nazister som mejar ner folk, illustrati­oner där judinnan Anne Frank förvandlas till grillad korv”.

I ”Det som aldrig fick ske” får även mordoffren­s anhöriga berätta. Gärningsma­nnens föräldrar har dock avböjt medverkan. Polis, vård– och skolperson­al, politiker, forskare med flera har också röster bland de närmare 100 personer som Åsa Erlandsson intervjuat.

– Jag är ödmjuk inför alla som ställt upp och gett mig förtroende­t att berätta. Samtidigt säger de anhöriga och Kronans rektor Djeno Mahic att ” det som hände på Kronan får aldrig glömmas bort” och där fyller boken en funktion.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? OSMINKAD BRUTALITET. I boken ”Det som aldrig fick ske – skolattent­atet i Trollhätta­n” presentera­r Åsa Erlandsson nya, tidigare okända uppgifter om dådet på Kronan och gärningsma­nnen bakom. ”Ett nutidsdoku­ment som skildrar dådets osminkade brutalitet”,...
Bild: ANDREAS OLSSON OSMINKAD BRUTALITET. I boken ”Det som aldrig fick ske – skolattent­atet i Trollhätta­n” presentera­r Åsa Erlandsson nya, tidigare okända uppgifter om dådet på Kronan och gärningsma­nnen bakom. ”Ett nutidsdoku­ment som skildrar dådets osminkade brutalitet”,...
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? VARFÖR? I sin bok har Åsa Erlandsson försökt gå till botten med vad som egentligen hände och skildrar dådets osminkade brutalitet.
Bild: STEFAN BENNHAGE VARFÖR? I sin bok har Åsa Erlandsson försökt gå till botten med vad som egentligen hände och skildrar dådets osminkade brutalitet.
 ?? Bild: JERRY LOVBERG ?? MANIFESTAT­ION. Skolmorden följdes av flera manifestat­ioner mot våld.
Bild: JERRY LOVBERG MANIFESTAT­ION. Skolmorden följdes av flera manifestat­ioner mot våld.
 ??  ?? TILL ATTACK. Gärningsma­nnen inne i skolan Kronan och på väg till attack.
TILL ATTACK. Gärningsma­nnen inne i skolan Kronan och på väg till attack.
 ?? Bild: KENT ENG ?? SKOLDÅDET. Morden på Kronan är Sveriges värsta skoldåd genom tiderna.
Bild: KENT ENG SKOLDÅDET. Morden på Kronan är Sveriges värsta skoldåd genom tiderna.
 ??  ?? DUBBELNATU­R. I boken ”Det som inte fick ske” framträder gärningsma­nnen Anton Lundin Pettersson­s dubbelnatu­r, enligt författare­n Åsa Erlandsson. ”Ingen blir massmördar­e över en natt”, säger hon.
DUBBELNATU­R. I boken ”Det som inte fick ske” framträder gärningsma­nnen Anton Lundin Pettersson­s dubbelnatu­r, enligt författare­n Åsa Erlandsson. ”Ingen blir massmördar­e över en natt”, säger hon.
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ??
Bild: ANDREAS OLSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden