Ttela

Klassens slingriga vägar

- SUSANNE ENGDAHL-JENSEN 0520-42 26 38 susanne.engdahl-jensen@ttela.se

Klass 5 i Åsaka skola var sista klassen ut för detta året att få följa med till gamla Nossebroba­nan med Lerumsbank­en och få höra historia om platsen av Karl-gustav Danielsson – eldsjäl i Åsaka-björke hembygdsfö­rening.

TTELA svänger av mot Lerum västra i Åsaka för ett möte i skogen en septemberf­redag – det är höstdagjäm­ning – med en skön sensommark­änsla i luften. Karlgustav Danielsson är aktiv i Åsaka-björke hembygdsfö­rening och känner väl till området.

HEMBYGDSFÖ­RENINGEN HAR ETT uppskattat samarbete med Åsaka skola och nu har Karl-gustav besökt klass för klass och berättat om bland annat den 101-åriga Nossebroba­nan och Lerumsbank­en som är dagens utflyktsmå­l.

– Vi har kommit på att det är bättre att förbereda lite innan själva cykelturen ut till Nossebroba­nan – jag berättar och visar bilder, säger Karl-gustav.

Sedan har varje klass fått ta på sig sina cykelhjälm­ar och cykla med honom ut till den forna Nossebroba­nan och Lerumsbank­en – nu var det dags för sista klassen för året – femteklass­arna med lärare Therese Lundin och Linda Ainers.

Efter lite extra guidning via mobilen av Karl-gustav och några elever ute på spaning fann underteckn­ad mötesplats­en.

– Vi tycker att samarbetet mellan skolan och hembygdsgå­rden är fantastisk­t bra, våra elever får lära sig mycket om bygden kring skolan och hur det kunde vara att leva förr i tiden, säger Therese Lundin.

Karl-gustav är rutinerad – fullastad med informatio­nsmaterial, verktyg och kamera för man vet aldrig vad som kan behövas. Med humor och kunskap visar han gamla bilder och berättar om det stora järnvägsby­gget som började i maj 1913 och den 16 februari 1916 invigdes Trollhätta­n-nossebro järnväg. 32,6 kilometer järnväg kostade för 100 år sedan 1,2 miljoner kronor.

RÄLSEN REVS UPP 1969. Den så kalllade Lerumsbank­en var en orsak till ökade kostnader under byggnadsti­den och försening av hela bygget. Det handlade om att komma över Lerumsån - dalgångar fick fyllas upp och ån ledas om via schakt och tunnel i berget.

– Man byggde på tryckbanka­r, här är väl runt en tio/tolv meter högt. Hit gick man och lekte som barn. Man hade inga maskiner utan det var handkraft - de sägs att en man Pelle Björn var den som klarade att borra uppåt längst tid. Man har sprängt massor av berg – tänk alla tåg som har gått här, funderar Karl-gustav.

DAGENS STORA UTMANING blev att försiktigt gå ner från den gamla banvallen till tunneln på en smal och brant stig – först ramlar en av barnens cykelhjälm­ar ner för stupet. En och annan känner ett obehag vid en första anblick nedför branten men Karl-gustav försäkrar att det hittills inget hänt och kommer inte att göra det nu heller.

– Trampa gärna på växter som har rötter och sitter fast, då glider man inte och se upp för taggtråden, tipsar han.

ATT KOMMA NER i dalen är som att befinna sig i en tropisk regnskog, spännande miljö och tankarna går till de svartvita bilderna under det tunga och svåra arbetets gång. En bild visar på arbetshäst­en Balder som själv gick och sökte skydd när det skulle sprängas.

Klättringe­n upp gick fint, lärare Therese visade på fina klätterkun­skaper då hon också hämtade den tappade cykelhjälm­en, och gänget samlades åter på cyklarna för en fortsatt cykeltur och mer bygdehisto­ria samt för att bjudas på grillad korv vid hembygdsgå­rden. En perfekt fredag tyckte eleverna – kanske speciellt Aina som fyllde år just denna dag.

 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ??
Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN
 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ?? PÅ RAD. Åsakas femteklass­are på slingriga och halkiga stigar på Lerumsbank­en.
Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN PÅ RAD. Åsakas femteklass­are på slingriga och halkiga stigar på Lerumsbank­en.
 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ?? TRIVS. För Jonna, Aina, Ella, Johanna och Elina är det en rolig dag.
Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN TRIVS. För Jonna, Aina, Ella, Johanna och Elina är det en rolig dag.
 ?? Bild: SVERIGES JÄRNVÄGSMU­SEUM ?? TUNNELN. Foto för 102 år sedan.
Bild: SVERIGES JÄRNVÄGSMU­SEUM TUNNELN. Foto för 102 år sedan.
 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ?? UTSIKT. Då var det Ludvigs tur att klättra ända ut för att se hela tunneln.
Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN UTSIKT. Då var det Ludvigs tur att klättra ända ut för att se hela tunneln.
 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ?? VANDRAREN. Karl-gustav Danielsson i Åsakabjörk­e hembygdsfö­rening lekte här som barn.
Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN VANDRAREN. Karl-gustav Danielsson i Åsakabjörk­e hembygdsfö­rening lekte här som barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden