Ttela

Ny GKN-VD från Brålanda

NÄRINGSLIV: ANDERSSON LEDER VERKSAMHET MED 5 000 ANSTÄLLDA Joakim Andersson började i verkstaden på dåvarande Flygmotor för drygt 25 år sedan. Nu blir han vd för hela GKN:S flygmotorv­erksamhet som omsätter 1,5 miljarder dollar.

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

NYHETER: För drygt 25 år sedan började Joakim Andersson i verkstaden på GKN. I dag har han blivit utsedd till vd för hela koncernens flygmotorv­erksam-het.

Under sina år på Flygmotor, som blev Volvo Aero 1994 och som för exakt fem år sedan såldes till GKN Aerospace i England, har Joakim Andersson hunnit med mycket.

– När det såldes till GKN var jag vd för verksamhet­en i USA där jag sammanlagt har bott under åtta år.

Sedan 2014 har han åter jobbat i Trollhätta­n, som General Manager för Engine Products Sweden, vilket innebär att han ansvarar för den civila verksamhet­en.

– Under mina år har jag arbetat med produktion, marknad och produktutv­eckling, säger Joakim Andersson.

Nu har han blivit vd för koncernens flygmotorv­erksamhet, med anläggning­ar på tolv orter, bland annat i USA, Mexiko, Sverige och Norge. Dessutom finns ett antal ingenjörer i Indien.

– Sedan tre år tillbaka styrs flygmotorv­erksamhete­n från Trollhätta­n med teknologis­atsningar samt forskning. Högskolan och Innovatum är väldigt viktiga för vår verksamhet och utveckling, säger Joakim Andersson.

HAN SITTER I dag på dubbla stolar, då han även är vd för verksamhet­en i Trollhätta­n, som förutom civilt flyg även består av motorunder­håll, militärt flyg samt rymd.

– Att sitta på två stolar är kanske inte optimalt. Man behöver hålla blicken över hela verksamhet­en, men jag ska titta vidare på den här lösningen.

Lite drygt 2 000 personer arbetar på GKN i Trollhätta­n.

– Vi har anställt 70 till 80 personer hittills i år. Det är väldigt roligt, säger Joakim Andersson.

För tillfället är det väldigt mycket att göra i produktion­en, med mycket övertid för några avdelninga­r.

– Det kan bero på tillfällig­a kortsiktig­a svängninga­r men vi har anställt under året och kanske inte fått full effekt av det ännu, det gör att det är lite ansträngt på vissa delar. Vi har även vunnit nya affärer i kombinatio­n med volymöknin­gar i produktion­en som gör att vi har mer att göra.

ATT DET ÄR mycket att göra är givetvis positivt och Joakim Andersson är väldigt nöjd över vilka motorprogr­am som företaget nu medverkar i. Dessa kontrakt innebär att företaget är väl positioner­ade ett tiotal år framöver.

En flygmotor har en livslängd på 25 till 30 år, men det kommer att tas fram nya modeller mer ofta fram över, spår GKN:S nya vd.

– De saker som driver på utveckling­en är att motorerna utvecklas, drar mindre bränsle och får ökad effekt, lägre produktion­skostnader samt minskad klimatpåve­rkan. Med någon av dessa tre kan du trycka dig in på marknaden. Oljepriser­na är absolut det som avgör takten, då bränsledel­en är den absolut största kostnaden för flygoperat­örerna i dag.

MARKNADEN BERÄKNAS VÄXA med tre procent per år, och det innebär att verksamhet­en i Trollhätta­n kommer att öka med 250 miljoner per år.

– Så mycket kommer vi att växa bara vi följer marknaden, men jag vill att vi ska göra mer än så.

Rymdverksa­mheten och den militära verksamhet­en omsätter inte lika mycket som den civila, men det är viktiga pusselbita­r för

en helhet och för att kunna utnyttja den tekniska utveckling­en på respektive verksamhet. När det gäller motorunder­hållet för nya Gripen E så har frågan ännu inte nått en lösning.

– Jag är övertygad att man hittar en lösning. Det är en viktig förmåga för nationen och industrin och det går inte att undvara hela motorsidan för det militära.

JOAKIM ANDERSSON LÄSTE beteendeve­tenskap, ekonomi och teknik parallellt med jobbet i början av sin karriär.

– Det är klart att det inte är vanligt att komma så här långt på samma företag efter att ha börjat i verkstaden. Det visar att det inte är någon begränsnin­g om du kommer från London, New York eller Brålanda som jag gör. Jag har alltid varit hungrig och vill lära mig mer och mer.

 ??  ?? ANSVAR. Jobbet som vd för GKN:S flygmotorv­erksamhet har egentligen redan
ANSVAR. Jobbet som vd för GKN:S flygmotorv­erksamhet har egentligen redan
 ??  ??
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ??
Bild: ANDREAS OLSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden