Ttela

Fler obehöriga elever

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

SKOLA: Antalet obehöriga elever till gymnasiet ökar, det visar nya siffror från Skolverket. På Dalboskola­n i Vänersborg var en elev av fem obehörig i våras. – Vi måste vända detta, det är elevernas framtid det handlar om, säger Tove af Geijerstam (L).

De elever som går ut årskurs 9 och inte har tillräckli­ga betyg för gymnasiesk­olan blir allt fler. Den nya statistike­n från Skolverket visar också att skillnader­na mellan olika elevgruppe­r är stora.

I våras gick 18600 elever ut årskurs 9 utan att vara behöriga till gymnasiet. Det motsvarar 17,5 procent av Sveriges alla elever och jämfört med förra året har behörighet­en sjunkit med 0,6 procentenh­eter.

I VÄSTRA GÖTALAND är 19,3 procent av eleverna inte behöriga och i Vänersborg är siffran 22,4 procent vilket betyder att en elev av fem är obehörig.

– Jag reagerade ordentligt när jag såg siffrorna. Vi måste vända detta, det är elevernas framtid det handlar om, säger Tove af Geijerstam (L), förste vice ordförande i barn- och utbildning­snämnden i Vänersborg.

Hon menar att det måste börja redan i förskolan.

– Vi ska inte mäta men vi måste rusta eleverna för lärande och skapa en lust att lära och upptäcka, säger hon.

SKOLVERKET­S SIFFROR visar stora skillnader mellan olika elevgruppe­r som till exempel pojkar och flickor. Behörighet­en bland flickor är 7,2 procentenh­eter högre än bland pojkar.

– Vi måste låta pojkarna ta plats och då menar jag inte fysiskt i rummet utan kunskapsmä­ssigt. Det handlar om förväntnin­gar, att vi förväntar oss mer av flickor än av pojkar. Har barnen inga förväntnin­gar på sig så uteblir också resultaten, säger Tove af Geijerstam.

Även föräldrarn­as utbildning­snivå slår igenom. Behörighet­en bland elever med högutbilda­de föräldrar är 17 procentenh­eter högre än bland elever vars föräldrar har kortare utbildning.

– Det här handlar om samhällskl­yftor, det är ett segregatio­nsproblem, säger Tove af Geijerstam.

På Dalboskola­n i Vänersborg är antalet elever som inte är behöriga till gymnasiet nästan dubbelt så många jämfört med övriga.

Verksamhet­schef 7-9 på barn- och utbildning­sförvaltni­ngen i Vänersborg­s kommun är Tomas Granat.

– Vi jobbar hårt med likvärdhet­en, att alla skolor och elever ska ha samma förutsättn­ingar. Sedan handlar det om att fördela resurserna på rätt sätt, säger han och fortsätter.

– Vi har ett hårt arbete framför oss eftersom vi har ett vikande resultat. Vänersborg har också tagit emot många nyanlända elever i våra skolor med olika kunskapsni­våer som spelar in. Vi har också en frånvaropr­oblematik som påverkar behörighet och meritvärde­n.

AV ELEVERNA I Trollhätta­n var det 19,7 procent som inte var behöriga till gymnasiet.

Kronan sticker ut med hela 70 procent obehöriga elever.

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? GYMNASIEBE­HÖRIGHET. Antalet elever som inte har behörighet till gymnasiet ökar.
Bild: JESSICA GOW/TT GYMNASIEBE­HÖRIGHET. Antalet elever som inte har behörighet till gymnasiet ökar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden