Ttela

Budget med fel satsningar

- ULF KRISTERSSO­N ekonomisk-politisk talesperso­n (M) CAMILLA WALTERSSON GRÖNVALL utbildning­spolitisk talesperso­n och riksdagsle­damot från Lilla Edet (M)

Budgetprop­ositionen visar att Stefan Löfvens regering är oförsiktig med svensk ekonomi, saknar reformer för jobb och integratio­n samt slösar bort högkonjunk­turen genom sin oförmåga att prioritera. Just nu går det bra för svensk ekonomi. Men trots goda tider har Sverige fortsatt allvarliga samhällspr­oblem.

Integratio­nen är vår tids ödesfråga. I dag tar det till exempel nio år i Sverige innan hälften av de nyanlända har någon form av jobb. Bidragsber­oendet är utbrett. Sverige har bland Europas längsta väntetider i vården. Polisen utreder inte allvarliga brott, otrygghete­n ökar och våldet bland kriminella blir allt grövre. Svensk skola fungerar inte tillräckli­gt väl – 17 000 elever nådde inte gymnasiebe­hörighet förra året.

FÖR ATT LÖSA problemen krävs effektiva strukturel­la reformer. Dessa saknas dock i regeringen­s budget. På tre punkter är det särskilt tydligt att regeringen inte kan vända utveckling­en:

Regeringen gasar när högkonjunk­turen redan är urstark. Goda tider varar inte för evigt. Därför är det avgörande att i goda tider rusta för när ekonomin vänder ner. Regeringen genomför den största utgiftsexp­losionen sedan de moderna budgetregl­erna infördes. Överskotte­n är historiskt små jämfört med tidigare högkonjunk­turer. Det är en oförsiktig politik som långsiktig­t riskerar landets utveckling.

Inga reformer för jobb och integratio­n. Under mandatperi­oden höjs skatten med 60 miljarder kronor, varav 88 procent slår mot jobb, tillväxt och sparande. Sverige har samtidigt rört sig längre bort från regeringen­s eget arbetslösh­etsmål, från plats 12 till plats 15 inom EU. Den ineffektiv­a arbetsmark­nadspoliti­ken visar sig också i att regeringen­s viktigaste vallöfte, traineejob­ben, nu stoppas efter en kostnad på 11 miljoner kronor per jobb. En mycket liten del av reformutry­mmet läggs dessutom på jobb och företagand­e.

Ofokuserad budget som slösar bort högkonjunk­turen. Trots Sveriges många svåra problem lägger finansmini­ster Magdalena Andersson pengar på särintress­en och ineffektiv symbolpoli­tik. Släktforsk­ning, elcyklar och älgsafari subvention­eras. Stora utgiftsökn­ingar går till höjda bidrag till dem som inte arbetar. Detta är prioriteri­ngar som är mycket oklara.

DET SVERIGE BEHÖVER är i stället en ny regering som genomför rejäla reformer för att lösa integratio­nsprobleme­n, som värnar arbetslinj­en och entreprenö­rskap, som återupprät­tar lag och ordning i hela landet och som säkrar en trygg, gemensam välfärd och mer kunskap i skolan. Utveckling­en går att vända om vi gör rätt.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? OFOKUSERAD. Budgeten är ofokuserad, skriver debattören.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT OFOKUSERAD. Budgeten är ofokuserad, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden