Ttela

”Kramkrokod­ilen lever sitt eget liv”

- MARIA HALL 0520-42 26 00 maria.hall@ttela.se

Den tredje boken om kramkrokod­ilen kom ut för bara några veckor sen, men redan nu finns projekt planerade om böckerna. – Det känns bra att ha gjort en trilogi, säger författare­n Lars Berger.

Den första boken kom ut redan 1994, och den andra 2005. Den sista delen i trilogin, med namnet ”Kramkrokod­ilen räddar dagen”, är nu en av böckerna som presentera­s på bokmässan.

– Trilogin har ju ett budskap som för oss är viktigt, att alla är olika men accepterad­e, säger Annika Wiklund som illustrera­t böckerna.

Tillsamman­s har vänersborg­arna skapat flera olika böcker, men det är kramkrokod­ilen som blivit mest populär.

– DET FINNS flera projekt som spinner vidare på böckerna nu, bland annat finns en tanke om ett integratio­nsprojekt med krokodilen, berättar Lars Berger.

Det finns även intressent­er i både Albanien och Makedonien som vill att boken översätts, och sprids där.

– Ju fler språk, desto bättre, konstatera­r Lars Berger.

Men om det blir fler böcker om kramkrokod­ilens äventyr tror inte författare­n, men det är inte otänkbart.

– Kramkrokod­ilen lever sitt eget liv, han vägrar ge sig, så kanske sitter vi här om fem år med en till trilogi, skrattar Lars Berger.

EN SAK SOM för duon är säker är att de ska fortsätta göra böcker tillsamman­s, oavsett om de handlar om kramkrokod­ilen eller andra figurer.

På senare år menar de att ”det blivit mer fart i seglen”, och att de trots heltidsjob­b utöver skapandet är mer produktiva.

– Man vet att man inte har så mycket tid, så man använder den man har, säger Annika Wiklund.

För henne har konsten alltid funnits vid sidan av, och alla tillfällen som funnits har hon tagit tillvara på för att genomföra sina projekt.

Illustrati­onerna ska enligt både henne och Lars Berger kompletter­a texten, och innehålla en röd tråd.

– Jag försöker ofta ha en figur med i hela boken också, som man kan följa, säger Annika Wiklund och visar upp en spindel i den andra boken om kramkrokod­ilen, ”Kramkrokod­ilen på zoo”.

– Det blir roligt för barnen också, när de kan leta på varje sida efter spindeln, som de vet är någonstans där, säger hon.

Reaktioner­na från de barn som läst böckerna säger de bara varit positiva, och att figuren lever vidare genom olika projekt ser de också bara som positivt.

– Trilogin är ju främst för 3-6-åringar, barn i förskoleål­dern, men många äldre läser också. En stor drivkraft för de äldre är ju att kunna läsa böckerna själva, och det känns jätterolig­t att det är vår bok de läser då, säger Lars Berger.

”Trilogin har ju ett budskap som för oss är viktigt”

ANNIKA WIKLUND

 ?? Bild: MARIA HALL ?? INSPIRATIO­N. Inspiratio­nen till böckerna menar skaparna finns överallt, runt omkring.
Bild: MARIA HALL INSPIRATIO­N. Inspiratio­nen till böckerna menar skaparna finns överallt, runt omkring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden