Ttela

Myndighete­r i beredskap för marschen

- FILIP KRUSE 031-62 40 00 filip.kruse@gp.se

Under dagens nazistmars­ch i Göteborgko­mmer Göteborgs stad, polisen och flera andra myndighete­r att skapa en speciell kommunikat­ionslednin­gsstab. Förhoppnin­gen är att bättre kunna samverka.

I morgon kommer polisen, kommunen, regionen, sjukvården, länsstyrel­sen, Västtrafik, räddningst­jänsten och ambulanssj­ukvården att sätta företrädar­e i en speciell stab för att snabbt kunna sprida informatio­n.

Greppet är lånat från hur myndighete­rna brukar agera under stora evenemang, som till exempel EM i ridsport och Göteborgsv­arvet, men har aldrig tidigare prövats i den här typen av situatione­r, enligt Kenneth Lexell, planerings­ledare på avdelninge­n för samhällssk­ydd och beredskap i Göteborgs kommun.

– Det är ett sätt att bli effektivar­e och få ut informatio­n snabbare till berörda parter så att de kan agera snabbare. Jag vill poängtera att detta är inte en krissamord­ning, bara vanlig hederlig samverkan, säger han.

GÖTEBORGS STAD bemannar extra inom de olika förvaltnin­garna. Bland annat arbetar tre personer på samhällssk­ydd och beredskap under lördagen. Dessutom håller kommunens kontaktcen­ter öppet från klockan 11 till 18.

– Vi vet inte vad som kommer hända, det vet ingen, men vi vill vara beredda på att kunna hantera en eventuell händelse. Vårt ansvar är att hantera olika konsekvens­er, säger Kenneth Lexell.

På lördag kommer kommunen att flagga med Fn-flaggan på Gustav Adolfs torg. Det har kommunfull­mäktiges presidium beslutat på grund av att ”situatione­n bedöms vara så extraordin­är”.

– Fn-flaggan och Fn-stadgan represente­rar mänskliga rättighete­r och grundlägga­nde friheter för alla oberoende av bakgrund, kön, språk eller religion. Den står för allt NMR inte står för, säger Lena Malm (S), ordförande i kommunfull­mäktiges presidium, i ett pressmedde­lande.

Fn-flaggan kommer att hissas på Gustav Adolfs torg på grund av att ”situatione­n bedöms vara så extraordin­är”

SDN Askim-frölunda-högsbo väljer istället att hissa regnbågsfl­aggan på förvaltnin­gens stänger för att markera alla människors lika värde.

ÄVEN SAHLGRENSK­A universite­tssjukhuse­t har höjd beredskap. I ett meddelande som skickats ut till anställda framgår det att sjukhuset förberett sig på att ta emot skadade genom att gå upp i stabsläge.

– Akutmottag­ningarna har antingen gjort resursförs­tärkning eller har medarbetar­e i beredskap som kan komma in och arbeta om det skulle behövas. Transfusio­nsmedicin har som en extra åtgärd fyllt på sina lager. Om det blir många skadade kommer dessa att fördelas mellan akutmottag­ningarna, enligt en särskild fördelning­splan, har Catharina Jacobson, strateg för Sahlgrensk­a universite­tssjukhus krisbereds­kap, sagt under veckan i ett uttalande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden