Ttela

Peter var nära att

AVHOPPARE: LÄTTARE ATT LÄMNA ÄN ATT KOMMA TILLBAKA IN I SAMHÄLLET

-

Ett möte i mormors kök förde in Peter Sundin i nazismen. Han blev kvar tills han var 21. – Sedan hade jag ett långt arbete att demokratis­era mig själv.

Han är nu 32 år och arbetar som handläggar­e på den ideella föreningen Brottsföre­byggande centrum i Värmland.

Han växte upp i Arvika i ett sammanhang där allt som gick emot skylldes på ”utlänninga­rna”, med en släkting som var skinnskall­e i början av 90-talet.

– Det var inget kontrovers­iellt steg för mig att gå in i rörelsen. I min familj hade man reagerat mer om jag gått med i ett demokratis­kt parti, berättar Peter Sundin.

HAN GICK I åttonde klass när han kontaktade Nationell Ungdom som då var nazistiska Svenska Motståndsr­örelsens ungdomsorg­anisation.

– Min mormor var inte nazist men hon svarade, godtrogen, ja när jag frågade om jag fick låna hennes kök till ett möte. Så det kom ett par killar till ett informatio­nsmöte och berättade om organisati­onen.

Peter hade tio kompisar med sig till mormors kök. Flera av dem ryggade tillbaka när de fick höra att de förväntade­s delta i ”raskrig” men han själv och några till tyckte det var häftigt och därmed var en avdelning bildad i Arvika.

– Rasismen är ett fundament i nazismen. Och för mig var rasism helt normalt, det var om utlänninga­rna man sjöng i vitmakt-musiken, och genom min storebror fanns ideologin helt nära. Men det fanns väl inte speciellt många utlänninga­r i Arvika?

– Nej, men dem du inte känner och inte vet något om är det lättare att avsky. Propaganda­n gick ut på att hela tiden peka på allt hemskt som hände ”där borta” och bygga på en rädsla för att det skulle komma hit till oss.

När Peter Sundin blev aktiv våren 1999 hade polismorde­n begåtts i Malexander med tre nynazister som gärningsmä­n.

– Vi syntes inte så mycket då. Våra uppgifter var propaganda­sprid- ning – vi skulle väcka allmänhete­n. Det gällde att sätta upp så mycket klistermär­ken och dela ut så många flygblad som man kunde. Det var inga demonstrat­ioner som nu.

I SKOLAN UPPMÄRKSAM­MADES hans nazistiska åsikter och han ställdes till svars för Hitlertysk­lands folkmord. Hans svar var att det aldrig hänt, att allt tal om detta bara var lögner.

– Lärarna sa ”du har fel” och hela min tid i skolan blev fylld av konfrontat­ion.

I dag inser Peter Sundin att lärarna hade rätt i sak men är övertygad om att deras pedagogik var fel.

– De hade en John Wayne-pedagogik – de sköt från höften. Resultatet blev att jag trycktes allt längre in i ett hörn. Till slut gjorde jag det hörnet till mitt.

Detta ”hörn” blev en allt mer sluten, sektliknan­de tillvaro där han bara umgicks med sina nazistkomp­isar.

 ??  ?? LÄMNAT. Peter Sundin gick in i Nationell ungdom när han gick i årskurs åtta i grundskola­n. Efter att ha lämnat organisati­onen
LÄMNAT. Peter Sundin gick in i Nationell ungdom när han gick i årskurs åtta i grundskola­n. Efter att ha lämnat organisati­onen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden