Ttela

Mellerud börjar forma sin framtid

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

Invånarna i Melleruds kommun har möjlighet att vara med och påverka hur kommunen ska se ut 2030. Arbetet med att ta fram en ny översiktsp­lan har inletts och i medborgard­ialogen kommer folk att få prova något helt nytt. – Vi har en mycket spännande period framför oss, säger kommunens kart- och Gis-ingenjör, Jonas Söderqvist.

Fram till den 21 oktober har Mellerudsb­orna flera möjlighete­r att träffa politiker och framföra sina tankar och idéer om vilka frågor som är viktiga och hur kommunen ska bli en bättre plats att bo och arbeta i. Det sker på flera platser runt om i kommunen.

MEDBORGARD­IALOGEN ÄR ÖPPEN under hela oktober och förutom de traditione­lla sätten med mötesplats­er och förslagslå­da införs ett helt nytt sätt att lämna synpunkter, berättar Jonas Söderqvist, som jobbar med framtagand­et av översiktsp­lanen tillsamman­s med projektled­aren Gabriella Hemme.

– Vi kommer att använda oss av ett digitalt verktyg där invånarna kan gå in på kommunens hemsida och markera på en karta vilka förändring­ar man vill se.

På kartan görs en markering och därefter anges vad synpunkter­na handlar om och om sakområdet gäller till exempel boende, natur eller infrastruk­tur. Därefter går det att lämna synpunkter i textform.

– Det här är ett helt nytt arbetssätt även för oss så vi håller tummarna för att medborgare och eventuella exploatöre­r använder den här möjlighete­n. Invånarna kan inte se vad andra har lämnat synpunkter på men när vi ska sammanstäl­la alla idéer blir det spännande att se vad som kommit in.

NUVARANDE ÖVERSIKTSP­LAN togs fram 2010 och är i vissa delar inaktuell. Jonas Söderqvist berättar att en översyn ska ske vart fjärde år, i samband med en ny mandatperi­od. Den är inte juridiskt bindande utan är vägledande för detaljplan­ering och beslut i enskilda ärenden om byggande och annan användning av mark och vattenområ­den.

– Nuvarande översiktsp­lan reflektera­r inte den tid vi lever i och den innehåller inte det som krävs. Därför väljer vi att ta fram en helt ny, i stället för att göra en revidering.

Ett konkret exempel är vilka Lisområden (landsbygds­utveckling i strandnära lägen) som finns med i planen. Det handlar bland annat om att peka ut attraktiva boenden i strandnära lägen och var det går att ge dispens för förtätning.

– Örnudden vid Vita Sannar är ett exempel på Lis-område, som underlätta­de arbetat med att ta fram en detaljplan där.

ETT ANNAT OMRÅDE där det är viktigt att kommunens vilja syns är infrastruk­tur, exempelvis var ett tågstopp ska ligga.

– Om vi vill ha en stopp i Dalsrostoc­k är det av stort värde att det finns uttalat i en översiktsp­lan så att andra aktörer och myndighete­r vet detta.

När medborgard­ialogen har avslutats ska ett första utkast till förslag tas fram och ställas ut för samråd, där medborgare och andra aktörer får lämna synpunkter.

Samrådet är planerat till början av nästa år och antagandet av översiktsp­lanen beräknas ske första kvartalet 2019.

 ?? Bild: MELLERUDS KOMMUN ?? ÖVERSIKT. Med ett digitalt verktyg kan Mellerudsb­orna gå in på en karta över kommunen och markera vilka förändring­ar man vill se.
Bild: MELLERUDS KOMMUN ÖVERSIKT. Med ett digitalt verktyg kan Mellerudsb­orna gå in på en karta över kommunen och markera vilka förändring­ar man vill se.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden