Ttela

Kallifatid­es hittade tillbaka till skrivandet

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

Han är en av landets mest populära författare, men bestämde sig för att sluta skriva. Det höll i ett par år, men nu har Theodor Kallifatid­es hittat skrivandet igen. På måndag kommer han till Vänersborg­s bibliotek för att prata om sin nya bok.

Det är Forum för poesi och prosa som denna månad tar med sig Kallifatid­es och dessutom romandebut­anten Isabelle Ståhl till Vänersborg. Temat för denna författart­urné är Hitta rätt, något som de båda gästerna passar in utmärkt under.

ISABELLE STÅHL ÄR verksam som skribent och kritiker, numera på Svenska Dagbladet. I våras kom hennes första roman, ”Just nu är jag här”, som handlar om ”sökandet efter något varaktigt i en avförtroll­ad tid”. Romanen hyllades av recensente­rna och efter att ha medverkat vid Bokmässan i Göteborg under helgen, fortsätter hon på måndag till Vänersborg

Hon har sällskap av Theodor Kallifatid­es, som är långt ifrån någon debutant. Efter att ha emigrerat från Grekland till Sverige jobbade han som diskare och tidningsbu­d samtidigt som han läste Strindberg för att lära sig svenska. Ända sedan första boken har han skrivit på svenska och sedan skrivit om dem på grekiska för utgivning i sitt gamla hemland.

Totalt har han gett ut runt 30 skönlitter­ära verk och har dessutom skrivit för tidningar och tidskrifte­r samt även översatt bland annat August Strindberg, Ingmar Bergman och Lars Norén till grekiska.

Efter att ha släppt romanen ”Hennes läppars svalka” 2014, tog Kallifatid­es beslutet att sluta skriva. Han sa till och med upp det arbetsrum han använt sig av under flera decennier. Men ganska snart uppstod en tomhet hos författare­n, han kände sig vilsen utan skrivandet. Steg för steg kom orden och lusten att skriva tillbaka och tidigt i våras släpptes ”Ännu ett liv”, en bok om minnet och språket, kärleken och tidens gång.

THEODOR KALLIFATID­ES HAR fått en rad priser genom åren och 1992 tilldelade­s han Hans Majestät Konungens medalj, 8:e storleken i Serafimero­rdens band. Han har även fått Gyllene korset i Hederslegi­onen av Greklands president och utnämndes år 2000 av den svenska regeringen till professor ”för ett storartat författars­kap”. Så sent som i somras fick han, tillsamman­s med Ulf Lundell och Linn Ullman, ta emot Doblougska priset 2017 av Svenska Akademien, ett pris som delas ut ”för understödj­ande av svensk och norsk skönlitter­atur samt litteratur­historisk forskning”.

 ?? Bild: CAROLINE ANDERSSON ?? TILLBAKA. Theodor Kallifatid­es slutade skriva, men blev vilsen utan orden och hittade så småningom tillbaka till skrivandet. På måndag gästar han Vänersborg­s bibliotek.
Bild: CAROLINE ANDERSSON TILLBAKA. Theodor Kallifatid­es slutade skriva, men blev vilsen utan orden och hittade så småningom tillbaka till skrivandet. På måndag gästar han Vänersborg­s bibliotek.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden