Ttela

Hipp mässa för mångfald

GÖTEBORG: YTTRE HOT FÅR HUMANISMEN­S VÄRDE ATT LYFTAS PÅ MÄSSAN

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

”Det är viktigare än någonsin att vi samlas just nu. Och vi vet alla varför ...” Med de orden invigde vd Maria Källsson årets Bokmässa. En hårdbevaka­d övning där många på golvet försöker uppmana till öppenhet och mångfald, inte minst Trollhätte­bördige Marcus Tallberg som är aktuell med ny bok.

Kultur- och demokratim­inister Alice Bah Kuhnke var iklädd en tröja med texten ”Silence is not golden” (”att tiga är inte guld”) när hon med anledning av Nazistiska Nordiska Motståndsr­örelsens närvaro i Göteborg under helgen högt och tydligt från en av mässans alla scener deklarerad­e;

– Nazism är ett brott mot mänsklighe­ten, inte en åsikt.

Ett uttalande som fick applåderna att dåna och överrösta sorlet i hallen.

Kanske tänkte flera av de samlade även på högerextre­ma tidningen Nya Tiders medverkan på mässan. Ett deltagande som lär ha fått över 100-talet stora namn i författarl­edet att stanna hemma, eller i stället närvara i de alternativ­a bokevenema­ng som anordnas som en protestakt­ion runt om i Göteborg.

MARCUS TALLBERG, BÖRDIG från Trollhätta­n, nu aktuell med boken ”Att vara Alice”, medgav att han och hans medarbetar­e på egna förlaget övervägt om de skulle backa.

– Men vi kom fram till att vi ska vara på plats på Bokmässan och ta kampen. Inte ge efter. Det är tråkigt att de släpper in sådana som tar glädje från andra, uttryckte han mellan signeringa­rna av boken om transperso­nen Alice.

En berättelse som i stort bygger på verkliga levnadsöde­n. En del så starka, och infekterad­e även för andra än de direkt berörda, att författare­n fått ta emot dödshot.

– Det ger glöd till att det här måste ut. Upplevelse­n av flytande könsroller är betydligt mer vanlig än många tror, även bland barn.

Under premiärdag­en hade Marcus Tallberg stött på biblioteka­rier som stolt upplyst om att de har regnbågshy­llor på sina arbetsplat­ser.

– Jättebra, men viktigare och bättre vore att den här litteratur­en fick samsas med övrig. Fick vara en del av normen.

EN ANNAN TROLLHÄTTE­BO, författare­n Hippas Eriksson, som har gett sig i kast med de sju dödssynder­na, finns också med på mässan.

Hennes senaste alster i crossovers­erien, där varje bok kan läsas från två håll, i en ungdoms- och i en vuxenvaria­nt, drog till sig många nyfikna blickar.

SJÄLV SÄGER HON sig alltid ha fascinerat­s av katolicism­ens sju dödssynder, avund, frosseri, girighet, högmod, lättja, vrede och vällust, ända sedan hennes far sa att de så väl sammanfatt­ar våra mänskliga tillkortak­ommanden.

– Alla kan säkert identifier­a sig på något sätt, det är ett tacksamt tema, konstatera­de Hippas Eriksson, som just nu har fokus på högmod och ”ser det överallt”.

– Kanske till och med i den lömska flodhästen som jag har fyndat på loppis och som får vara med här på mässan.

Hon ser fram emot att möta allmänhete­n efter att under torsdagen ha nätverkat med branschfol­k och snackat business.

– Då höjs ljudnivån ytterligar­e ett snäpp ...

ÅRETS HUVUDTEMA PÅ Bokmässan är bildning. Ett val som i ärkebiskop Antje Jackeléns beskrivnin­g nästan lät som poesi.

– Bildning behöver innehålla både hjärnans kalla fakta och hjärtats varma känslor i dragkamp med varandra för att vara fruktbar. Annars leder den lätt till arrogans, uttalade hon.

Och för de kanske både bildade och kära finns möjlighet till ranelidels­e under Bokmässan. Författare­n Björn Ranelid ska nämligen viga bröllopspa­r mitt under pågående evenemang.

– Att viga människor i kärlek på Bokmässan i Göteborg är större för mig än ett Nobelpris i litteratur, ska vigselförr­ättaren själv ha yttrat.

 ??  ??
 ??  ?? ATT VARA MARCUS. Fyra dagar efter studenten lämnade Marcus Tallberg Trollhätta­n för Stockholm. Nu ger han ut sin tredje bok ”Att vara Alice”.
ATT VARA MARCUS. Fyra dagar efter studenten lämnade Marcus Tallberg Trollhätta­n för Stockholm. Nu ger han ut sin tredje bok ”Att vara Alice”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden