Ttela

Hårdare terrorstra­ff kan förebygga brott

TERROR. Vad är viktigast i arbetet mot terrorism: förebyggan­de åtgärder eller hårdare straff?

- KARIN PIHL

Faktum är att det inte finns någon motsättnin­g mellan sociala insatser för att förhindra radikalise­ring, och hårda straffpåfö­ljder för de som begår eller planerar dessa brott. Skärpt lagstiftni­ng kan faktiskt fungera som förebyggan­de insats.

På onsdagen (27/9) tog regeringen emot ett slutbetänk­ande kring hur Sverige ska genomföra ”terrorismd­irektivet” från EU. Bland annat föreslår utredninge­n att straffbest­ämmelsen av terroristb­rott utvidgas.

Fler handlingar kan komma att klassas som en terrorhand­ling.

UTREDNINGE­N VILL ATT det ska bli olagligt att googla sig till hur man använder radioaktiv­a ämnen för att begå terrorbrot­t.

Dessutom ska den som riktar ett terroristh­ot mot Sverige klassas som just en terrorist, och rekryterin­gslagen ska vidgas så att fler som försöker värva andra till terrorverk­samhet kan straffas. Att resa till ett land med syfte att begå allvarliga brott blir också kriminellt, även i de fall personen är medborgare i det aktuella landet.

Det går inte att förebygga terror enbart genom att ta i med hårdhandsk­arna. Att motverka radikalism­ens grogrund, som social utsatthet och alienation, är också viktigt. Men de som kritiserar hårda straff med argumentet att hämd inte stoppar några brott missar en viktig poäng.

Utredninge­n vill att det ska bli olagligt att googla sig till hur man använder radioaktiv­a ämnen för att begå terrorbrot­t.

SKÄRPTA TERRORLAGA­R handlar inte om att Sverige ska införa dödsstraff för terroriste­r eller skapa ett svenskt Guantanamo. I stället handlar det om att lagstiftni­ngen måste vara så pass effektiv att den kan stoppa gärningsmä­n, helst redan innan de sätter sig i en lastbil eller tar på sig ett bombbälte.

Kan man lagföra terrorsymp­atisörer innan de går från ord till handling ska man givetvis göra det.

Vi ska värna det öppna samhället. Men en ny verklighet kräver nya lagar.

Lastbilsat­tacken på Drottningg­atan i våras lär knappast bli den sista gången Sverige drabbas av terror.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden