Ttela

Våld och hot mot läkare oroar facket

VÄSTSVERIG­E: ”VAPEN ÄR NÅGOT VI HAR BEHÖVT VÄNJA OSS VID” En av fyra läkare har blivit utsatta för våld de senaste tolv månaderna. Det visar en enkät från Sveriges läkarförbu­nd. Även läkare inom Nu-sjukvården är drabbade.

- MARIA LUNDBERG 0522-99000 marlun@bohuslanin­gen.se

– Det bekräftar det vi redan vet. Vi har en ökning och där är inte Nu-sjukvården undantagen, men om det är en verklig ökning eller en ökad benägenhet att rapportera vet vi inte, säger Anders Kullbratt, chef för planerings­enheten och även ansvarig för säkerheten inom Nu-sjukvården.

Enkäten från Sveriges läkarförbu­nd, som inte är statistisk­t säkerställ­d, bygger på frågor som 782 läkare som är anslutna till Läkarförbu­ndet har svarat på. Den visar att en av fyra läkare har blivit utsatta för våld under de senaste tolv månaderna.

EXAKT HUR MÅNGA som har blivit utsatta för våld inom Nu-sjukvården finns det ingen sammanstäl­ld statistik på. Men Viktoria Börjesson, ordförande i Läkarförbu­ndet Nordvästra Götaland, tror att det finns ett mörkertal.

– Läkarna har ett sådant himla tryck på sig att handlägga saker, att man inte hinner rapportera sådana här händelser. Det handlar om tidsbrist. Det finns system för att rapportera avvikelser, men det är knöligt och tidskrävan­de, säger hon.

Sedan är läkarkåren ensamarbet­are.

– Som läkare tar du det medicinska huvudansva­ret och blir tvungen att många gånger arbeta ensam. När du under en arbetsdag inte hinner sitta ner med dina kollegor och diskutera viktiga händelser, blir en naturlig konsekvens att du känner dig ensam och kanske inte orkar driva frågor om hot och våld, säger Viktoria Börjesson.

Akutsjukvå­rden med sin genomström­ning av patienter är en del av vården som är extra utsatt för våldsamma situatione­r. Men enkäten visar att det sker även i primärvård­en, där sjukskriva­nde läkare utsätts för missnöjda patienter och i barnsjukvå­rden, där föräldrar ibland kan bli aggressiva.

Inom psykiatrin är de ständigt utsatta för våld. I somras var det en incident med en patient som hade en kniv med sig. Viktoria Börjesson anser att säkerhetsr­utinerna behöver stärkas där.

– Inom psykiatrin har vi förstås en större beredskap för hot och våld, men att patienter tar med sig vapen är något vi har behövt vänja oss vid. En ökande patientgru­pp är de med missbruk, där det blir allt vanligare att man är beväpnad, säger Viktoria Börjesson.

NU SKA NU-SJUKVÅRDEN införa metalldete­ktorer i entrén till Psykiatria­kuten, och man har även gjort en rad olika andra åtgärder för att öka säkerheten. Till exempel ansökt om kameraöver­vakning för huvudentré­n till Uddevalla sjukhus. Övervaknin­gskameror som kommer att kontroller­as dygnet runt på ett nyinrättat trygghetsc­enter.

– Dit kan man även ringa som medarbetar­e dygnet runt, säger Anders Kullbratt.

Dessutom har de ansökt om ett förordnand­e om att ha ordningsva­kter på Näl. De kommer kanske att göra det för Uddevalla sjukhus också.

– De börjar nu under hösten, men vi utesluter inte att ansöka om det på Uddevalla sjukhus också, säger Anders Kullbratt. Vad har ni mer gjort för att öka säkerheten?

– Vi erbjuder en bättre och uppdaterad utbildning i hot och våld och hur man bemöter våld. Sedan utbildar vi i rent fysiskt självskydd. Hur man som medarbetar­e eller som grupp medarbetar­e ska agera i händelse att någon blir aggressiv, säger Anders Kullbratt.

Men att det finns en sådan utbildning har inte gått fram till Läkarförbu­ndet.

– Såvitt jag vet finns ingen organisera­d hot- och våldsutbil­dning för läkare i Nu-sjukvården. Så jag tror att man behöver sprida detta ytterligar­e, säger Viktoria Börjesson.

 ?? Bild: PETER WAHLSTRÖM ?? ANDERS KULLBRATT. Planerings­chef och biträdande sjukhusdir­ektör i Nu-sjukvården.
Bild: PETER WAHLSTRÖM ANDERS KULLBRATT. Planerings­chef och biträdande sjukhusdir­ektör i Nu-sjukvården.
 ?? Bild: PRIVAT ?? VIKTORIA BÖRJESSON. Ordförande i Läkarförbu­ndet Nordvästra Götaland.
Bild: PRIVAT VIKTORIA BÖRJESSON. Ordförande i Läkarförbu­ndet Nordvästra Götaland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden