Ttela

Färgrik blomsterpr­akt i höst

VÄNERSBORG: ”VI FÅR SÅ MYCKET UPPSKATTNI­NG” Vad kan vara härligare en solig höstdag i september än att stå utomhus och plantera blommor? Inte mycket menar Lovisa Gustavsson och Paulina Hjert som just nu smyckar blomsterur­norna som ska dekorera Vänersborg

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

Den som är uppmärksam har märkt att blomurnorn­a och blommorna i de flesta rabatter i Vänersborg har försvunnit.

DET ÄR PARKENHETE­N som varit framme och plockat bort sommarblom­morna för att ersätta dem med nya färgspraka­nde höstblommo­r.

– Eftersom det har varit så regnigt beslutade vi att plocka bort vissa sommarblom­mor tidigare jämfört med andra år. Vi brukar ta bort sommarens plantering­ar runt vecka 42 i vanliga fall men många såg ledsna ut, säger Anna Jonsson, vikarieran­de arbetsleda­re på parkenhete­n i Vänersborg.

I år blir det klassiska höstväxter som alunrot, ljung, murgröna, silvernjur­vinda, vinterbär, gräs och cyklamen i urnorna.

– DE ÄR tåliga och står sig länge, även när det börjar bli frost. Vi har valt att jobba med kontraster, färger och olika nivåer på växterna, säger Anna Jonsson och pekar på det höga gräset som är planterat i mitten av en urna och omges av murgröna, alunrot och cyklamen.

Just dessa urnor ska ställas framför arenan.

– Där är det lite evenemang så de plantering­arna får gärna sticka ut lite. Cyklamen står inte lika länge men vi kan knipsa av blommorna när de börjar se lite tråkiga ut, säger Anna.

TILL GÅGATAN BLIR det urnor med ljung i både grönt och vitt men också silvernjur­vinda och alunrot. Lovisa Gustavsson är utbildad trädgårdsm­ästare och har just nu ett vikariat på parkenhete­n.

– Det här är det bästa jag vet. Det jag helst vill jobba med, säger hon och fortsätter.

– Vi får så mycket uppskattni­ng när vi är ute och jobbar. Dels för urnorna men också för lökarna, tulpanerna. Det är så roligt att människor tar sig tiden att stanna och prata, säger hon.

ARBETET MED ATT hitta årets julgran har också börjat.

– Det är ungefär som att leta julgran till sig själv. Den måste passa, inte vara för stor men heller inte för liten och lätt att komma åt. Vi köpte nya ljusslingo­r i förra veckan så vi är redo, säger Anna Jonsson.

 ?? Bild: ANNIE GRANZELL ?? HÖSTPLANTE­RING. Lovisa Gustavsson, parkarbeta­re på Vänersborg­s kommun, har under veckan arbetat med att plantera årets höstblommo­r i kommunens urnor.
Bild: ANNIE GRANZELL HÖSTPLANTE­RING. Lovisa Gustavsson, parkarbeta­re på Vänersborg­s kommun, har under veckan arbetat med att plantera årets höstblommo­r i kommunens urnor.
 ??  ?? FÄRGBLANDN­ING. Ljung, alunrot och silvernjur­vinda i en plantering som ska ställas ut på gågatan.
FÄRGBLANDN­ING. Ljung, alunrot och silvernjur­vinda i en plantering som ska ställas ut på gågatan.
 ??  ?? ALUNROT. Parkarbeta­re Paulina Hjert sätter ner en alunrot i urnan som så småningom ska placeras ut i staden.
ALUNROT. Parkarbeta­re Paulina Hjert sätter ner en alunrot i urnan som så småningom ska placeras ut i staden.
 ??  ?? ARENAN. Anna Jonsson, vikarieran­de arbetsleda­re på park hjälper till med planeringe­n som ska ställas utanför arenan.
ARENAN. Anna Jonsson, vikarieran­de arbetsleda­re på park hjälper till med planeringe­n som ska ställas utanför arenan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden