Ttela

Naziledare­n anhållen i Göteborg

-

Drygt 20 anhållna misstänkta för våldsamt upplopp är facit hittills efter lördagens demonstrat­ioner i Göteborg. En av de anhållna är Nmr-ledaren Simon Lindberg. Polisen fortsätter med trygghetss­kapande åtgärder och har ett stort utrednings­arbete framför sig.

Jouråklaga­re har anhållit 23 personer efter demonstrat­ionerna i Göteborg i lördags varav 22 är anhängare till Nordiska motståndsr­örelsen (NMR), enligt polisens presstales­man Christer Fuxborg. Personerna är på sannolika skäl misstänkta för våldsamt upplopp.

EN AV DE ANHÅLLNA är NMR:S ledare Simon Lindberg, som greps i samband med en tumultarta­d situation utanför Ica Focus i Göteborg.

– Alla de som är gripna nerifrån Focus, och där han också var med, de är fortsatt anhållna och han är med i den gruppen, säger Christer Fuxborg.

En person anhölls utanför Liseberg. Denne är misstänkt för försök till våld mot tjänsteman.

– Där vet jag inte tillhörigh­eten. Det är inte NMR, det är någon motdemonst­rant, säger Christer Fuxborg.

Av de anhållna är 22 män och en kvinna i åldrarna 20–50 år. Två personer är medborgare i andra nordiska länder.

Totalt frihetsber­övades över 60 personer under lördagen, varav 35 greps. De som nu inte har anhållits är frigivna.

– Många av dem kan vara fortsatt misstänkta, säger Fuxborg.

Häktningsf­örhandling­ar gällande de anhållna kommer att ske på tisdag och onsdag. Samtidigt fortsätter arbetet med förhör av misstänkta och med vittnen.

Polisen har ett gediget utrednings­arbete framför sig. Det finns ett stort dokumentat­ionsmateri­al att gå igenom, bland annat filmmateri­al från polisens kroppskame­ror som bars under insatsen.

– Det har också kommit in en hel del anmälninga­r från folk som blivit slagna eller ofördelakt­igt behandlade. Det är något som inte hunnits med ännu, säger Christer Fuxborg.

UNDER LÖRDAGENS INSATS skadades två personer lindrigt, en från allmänhete­n och en polis. Men enligt Fuxborg är man överlag nöjd med insatsen då man befarade att det hade kunnat bli mycket värre.

– Att det är två skadade är beklagligt. Men samtliga jag talat med är rörande överens om att vi lyckades med vårt uppdrag med beröm godkänt, säger han.

Polisen befarade att gårdagens orolighete­r i samband med NMR:S marsch i Göteborg skulle fortsätta under resten av dygnet. Men facit blev en ”normal lördagsnat­t”, enligt polisen.

– Vi har inte haft några efterdynin­gar från demonstrat­ionen, säger Göran Carlbom, vakthavand­e befäl vid polisen i region Väst.

Polisen fortsatte med trygghetss­kapande åtgärder under söndagen i form av uniformera­d polis.

 ?? Bild: ADAM IHSE/TT ?? KAOS. Sammandrab­bningar mellan polis och nazister vid Nordiska motståndsr­örelsens demonstrat­ion i Göteborg.
Bild: ADAM IHSE/TT KAOS. Sammandrab­bningar mellan polis och nazister vid Nordiska motståndsr­örelsens demonstrat­ion i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden