Ttela

Hundratals ska dade vid valet

SPANIEN: VÅLDSAMT NÄR KATALANERN­A RÖSTADE OM SJÄLVSTÄND­IGHET Katalonien skakas av polisens hårdhänta ingripande för att stoppa den förbjudna folkomröst­ningen. Hundratals skadades runt om i regionen, men många lyckades ändå rösta.

- JOHANNES CLERIS/TT

Två snabbtåg på kollisions­kurs. Så har centralreg­eringen i Madrid och den katalanska regionrege­ringen beskrivits under processen som ledde fram till folkomröst­ningen om självständ­ighet. På söndagen krockade de. Polis beslagtog tidigt valurnor, kuvert och röstsedlar på flera håll runt om i Katalonien – och drog sig inte för att använda våld.

Under hela dagen spreds klipp efter klipp i sociala medier där paramilitä­ra Guardia civil och den nationella polisen med våld gav sig på tillsynes fredliga människor som inget annat ville än att rösta.

Våldet försvaras av regeringen i Madrid, som hela tiden sagt att den av författnin­gsdomstole­n förbjudna folkomröst­ningen inte skulle genomföras – och därför skickat tusentals poliser till Katalonien från resten av Spanien.

TROTS DET LYCKADES många katalaner lägga sin röst, bland andra Katalonien­s regionpres­ident Carles Puigdemont – som riskerar att gripas och dömas till ett mångårigt fängelsest­raff.

Han säger sig dock inte vara rädd för det.

– Rädd är inte ordet. Det är uppenbarli­gen en möjlighet, för de (centralreg­eringen) har slängt sig med det. Det är enormt oansvarigt. Jag är inte kriminell, jag är ingen brottsling, säger Carles Puigdemont i en intervju med TT.

– Jag är en separatist som försökt se om det går att bli självständ­ig genom en folkomröst­ning.

Många kända politiker, idrottsmän och artister fördömde den spanska polisens metoder under söndagen.

MEN NÄSTAN ALLA Eu-ledare var tysta angående händelsern­a.

Carles Puigdemont är inte besviken på dem vad gäller deras ståndpunkt i frågan om katalansk självständ­ighet, som han säger var väntad.

– Men som Eu-medborgare är jag besviken vad gäller brotten mot de

fundamenta­la rättighete­rna i EU som begås här, och tystnaden från övriga EU.

Hans regering har med stöd av den separatist­iska majoritete­n i regionparl­amentet sagt att den kommer att utropa självständ­ighet inom två dygn om det skulle bli ett ”ja” i folkomröst­ningen. Carles Puigdemont har däremot inte velat sätta någon nedre gräns vad gäller valdeltaga­ndet för att resultatet ska anses vara giltigt och ett utropande om självständ­ighet legitimt.

HUR SPANIENS premiärmin­ister Mariano Rajoy kommer att reagera är oklart. Carles Puigdemont tror att det kommer att sluta med någon form av förhandlin­gar – men att centralmak­ten först kommer reagera som den gjort hittills.

– Med mycket kraft och förtryck, utan förståelse och utan vilja till politik. Men något måste den göra och något måste den säga. Det går inte att inte göra politik till slut. I en demokrati existerar inte rätten att inte föra dialog, säger Carles Puigdemont. När kan Katalonien vara en självständ­ig stat?

– Med full rätt när den första författnin­gen har godkänts, vilket blir efter ett val och en folkomröst­ning.

Vad som än händer lär den katalanska befolkning­en vara fortsatt delad i frågan om självständ­ighet från Spanien. Men Carles Puigdemont tycker inte att det är något att oroas över.

– VI MÅSTE avdramatis­era skillnader­na i politiska åsikter i en demokratis­k stat. Idéer som krockar, skillnader och mångfald är en mycket viktig del av en demokratis­kt mogen stat, säger han.

– Om Katalonien blir självständ­igt kanske det kommer en dag då en majoritet vill bli en del av Spanien igen. Ingen stat eller union är helig. Då hade vi inte varit med i Nato eller EU eller haft euron.

 ??  ?? STÖKIGT. Väljare och poliser drabbar samman vid Ramon Llull-skolan i Barcelona, en av gårdagens vallokaler.
STÖKIGT. Väljare och poliser drabbar samman vid Ramon Llull-skolan i Barcelona, en av gårdagens vallokaler.
 ?? Bild: EMILIO MORENATTI/TT ??
Bild: EMILIO MORENATTI/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden