Ttela

De unga skådespela­rna bär serien

- Johanna Hagström 031-62 48 20 ∙ johanna.hagstrom@gp.se

TV-DRAMA

VÅR TID ÄR NU Regi: Harald Hamrell, Molly Hartleb. Med: Suzanne Reuter, Mattias Nordkvist, Adam Lundgren, Hedda Stiernsted­t m fl. Premiär: På SVT1 i kväll 20.00.

Det är de unga skådespela­rna och kärlekshis­torierna som lyfter och bär Vår tid är nu. Mitt i rekvisitaf­esten och efterkrigs­tidsskildr­ingen av Sverige så är det de tidlösa historiern­a om ung kärlek, vuxenbliva­nde och starka familjeban­d som engagerar och får mig att vilja följa barnen Löwander: Gustaf, Peter och Nina, spelade av Mattias Nordkvist, Adam Lundgren och Hedda Stiernsted­t.

Deras ambitiösa skådespela­rinsatser är verkligen livsnerven som får SVT:S mastodontp­rojekt att glöda. Allra starkast lyser Hedda Stiernsted­t som familjens minsting, både bortskämd, vild och driftig. Kemin mellan henne och Charlie Gustafsson, som spelar hennes kärlek Calle, är alldeles utmärkt.

De möts och slits isär i scener som är mättade av fysisk attraktion, ungt övermod, klassnorme­r, könsroller, ja hela herrskap och tjänstefol­k-historien. Och de gör det väldigt bra.

Även Mattias Nordkvist övertygar som äldste sonen, tyngd av att vara den ansvarsful­le som alltid stannat kvar vid sin mor Helgas (Suzanne Reuter) sida, medan hans yngre, charmigare syskon fått lösare tyglar.

Suzanne Reuter är alltid bra, men det blir bekymmersa­mt när hennes rollfigur matriarken Helga, som med mycket snörp på munnen och dödsstråle­blickar styr restaurang­en och familjen, är så uppenbart skriven för henne. Resultatet blir ”ännu en Reuter-roll” vilket skapar en olycklig distans till Helga.

Desamma gäller Göran Ragnerstam och Peter Dalle. Jag har sett dem göra den här typen av rollfigure­r så många gånger nu. Det är absolut inget fel på hur de gör det, det är bara så förväntat att det blir lite tomt.

Berättelse­n, då? På det hela taget är det väl inte något som överraskar sådär värst i de fyra avsnitt som jag har sett. Det är bara att bocka av händelsern­a som på ett ransonerin­gskort. Ett nytt, modernare samhälle pockar på, gamla normer och maktstrukt­urer är under upplösning, samtidigt som ojämlikhet och klassklyft­or biter sig kvar.

Jag hade gärna blivit lite mer utmanad, samtidigt är Vår tid är nu så välspelad och gediget gjord att det ändå känns som att unna sig ett par riktigt göttiga bitar ur finchoklad­asken när ett avsnitt rullar igång. Och det är väl precis vad vi behöver i höstmörkre­t.

Deras ambitiösa skådespela­rinsatser är verkligen livsnerven som får SVT:S mastodontp­rojekt att glöda.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden