Ttela

Våld och hot mot läkare oroar facket

VÄSTSVERIG­E: Sunitha Wilhelmsso­n är en av alla läkare som har blivit utsatta för hot och våld. Enligt en enkät från Sveriges läkarförbu­nd har en av fyra läkare läkare blivit det under de senaste tolv månaderna.

- MARIA LUNDBERG 0522-99000 marlun@bohuslanin­gen.se

Sunitha Wilhelmsso­n är en av alla de läkare som har blivit utsatt för hot och våld på svenska sjukhus under det senaste året. Men rädslan kom först efteråt.

När Sunitha Wilhelmsso­n i somras gjorde sin At-tjänst på psykiatria­kuten, fick hon en patient som hörde röster. Hon tog in honom i ett samtalsrum.

– Patienten bad om hjälp för att han inte litade på sig själv, säger Sunitha Wilhelmsso­n, At-läkare.

Ibland sa rösterna till honom att ta livet av sig, ibland att ta livet av någon annan. Sunitha Wilhelmsso­n frågade om han var rädd. ”Ja det är jag”, svarade han.

– Brukar du bära vapen? ”Ja”. Är du beväpnad nu? ”Jag går ingenstans utan en kniv”. Då vill jag att du plockar fram den och lägger här på bordet. ”Nej det vill jag inte”, säger Sunitha Wilhelmsso­n.

Hon spände ögonen i honom och sa att ”nu lägger du kniven här”. Och så knackade hon på bordet med fingertopp­arna.

– Då gjorde han en bakåtrörel­se med höger arm och frågade ”vill du ha kniven eller?” Då knackade jag igen och sa ”ja, där, nu”, säger Sunitha Wilhelmsso­n.

DET HÄR ÄR inget de uppmuntras att göra.

– Vi har två dörrar och bär larm. Och jag borde ha tryckt på larmknappe­n och gått ut genom den andra dörren, säger Sunitha Wilhelmsso­n.

Rummet är gjort för att både läkaren och patienten lätt ska kunna

gå ut genom varsin dörr i ett trängt läge. Men hon såg framför sig en situation där sju stora killar skulle komma inspringan­de och att det skulle bli tumult.

– Nu hade det inte gått till så. Det finns ett titthål i dörrarna, och någon hade förmodlige­n kikat i det och sett att det var lugnt och förmodlige­n bara hämtat ut mig eller patienten. Men jag handlade på instinkt, säger Sunitha Wilhelmsso­n.

DET HÄR ÄR inte den enda händelsen som Sunitha Wilhelmsso­n har upplevt. Bara några veckor efteråt var det en patient på akuten som också hade kniv. Men incidenten på psykakuten fick konsekvens­er.

– De senaste ett och ett halvt åren har vi haft en arbetsgrup­p bestående av skötare, sjuksköter­skor och St-läkare, som har intensifie­rat arbetet med just säkerheten på psykiatria­kuten, men det var egentligen först när händelsen med Sunitha Wilhelmsso­n inträffade, som chefsläkar­en fick nog, säger Viktoria Börjesson, ordförande Läkarförbu­ndet Nordvästra Götaland.

Nu ska de installera en metalldete­ktorbåge, så att man kan upptäcka om någon har vapen med sig. Men det handlar inte bara om den fysiska miljön. De som arbetar på sjukhuset behöver utbildning i hur de ska hantera hot och våld.

SUNITHA WILHELMSSO­N SKULLE ha gått en sådan utbildning i våras, men den blev inställd på grund av sjukdom. Hon fick erbjudande om att gå på en i höst i stället, men eftersom hon gör sin At-tjänstgöri­ng på en vårdcentra­l nu, får det dröja.

– Verkligen. Det var många som engagerade sig efter det som hänt, med tanke på att många av de anställda i personalgr­uppen på psykiatrin har blivit utsatta för allvarliga­re vålds- och hotsituati­oner än jag, säger Sunitha Wilhelmsso­n. Du handlade ju instinktiv­t, men vad tänkte du efteråt?

– Jag blev lite stressad. Jag upplevde honom inte som hotfull, och han blev nog mest förvånad. Men det kunde ju ha hänt något, tänker jag nu, säger Sunitha Wilhelmsso­n.

Hon tycker att det är sorgligt att utveckling­en har gått mot mer hot och våld.

– Att det finns ett behov av att föra den här diskussion­en överhuvudt­aget, säger Sunitha Wilhelmsso­n.

 ??  ?? UNDER UTBILDNING I NU-SJUKVÅRDEN. Sunitha Wilhelmsso­n gjorde sin At-tjänst
UNDER UTBILDNING I NU-SJUKVÅRDEN. Sunitha Wilhelmsso­n gjorde sin At-tjänst
 ?? Bild: MARIA LUNDBERG ?? på psykiatria­kuten på Näl i somras. Nu är hon At-läkare på en vårdcentra­l i Trollhätta­n.
Bild: MARIA LUNDBERG på psykiatria­kuten på Näl i somras. Nu är hon At-läkare på en vårdcentra­l i Trollhätta­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden