Ttela

Dalslands-politiker möter polisen

- MARIA HALL 0520-42 26 00 maria.hall@ttela.se

NYHETER: Toppolitik­erna i de fyra Dals landskommu­nerna har tidigarest­ött på polisen om otrygghet. I dagmöts de för att diskutera situatione­n i Dalsland.

Poliserna i Dalsland är få, och de fyra kommunerna i området vill nu öka tryggheten, eventuellt genom att skapa ett nytt lokalpolis­område. Det första steget är ett möte med regionpoli­schefen.

Mötet där de fyra dalsländsk­a kommunerna ska möta regionpoli­schefen ska äga rum i dag, måndag.

Det efter att kommunstyr­elseordför­andena i Åmål, Bengtsfors, Dals-ed och Mellerud skickat ett brev med inbjudan till regionpoli­schefen som mötet blir av.

– Vi hoppas kunna få en bra dialog och att polisen lyssnar, säger Tommy Johansson (S), kommunstyr­elsens ordförande i Mellerud.

PÅ MÖTET PLANERAR man att diskussion­er ska föras kring säkerheten och tryggheten i området. Bland annat finns en oro för att polisstati­oner läggs ned och att problemen med organisera­d stöldbrott­slighet ökat.

– Det är egentligen inget speciellt som hänt som gör att vi har det här mötet nu, men vi har känt ett tag att det inte fungerat. Det har växt fram en otrygghet, säger Tommy Johansson.

Han menar att den ökade otrygghete­n inte är något speciellt för Dalsland, utan att nästan alla områden påverkats.

GENOM ATT SKAPA ett eget lokalpolis­område i Dalsland hoppas han dock att tryggheten kan öka, trots att poliserna troligtvis fortsatt kommer att vara få.

– Det kanske inte blir fler poliser med ett lokalpolis­område, men det blir ju någon som kan fokusera totalt på Dalsland, säger Tommy Johansson.

De fyra kommunstyr­elseordför­andena är medvetna om att poliserna är få, och att det är svårt att bemanna alla områden.

– Det är som att man bara är sju spelare i ett fotbollsla­g, och ska spela som ett elvamansla­g, det går ju inte att göra på det sättet som det är menat. Då får man fundera på vad man kan göra annorlunda, och organisera om så uppgiften kan lösas, säger Tommy Johansson.

Att regionpoli­schefen Klas Friberg hörsammar kommunerna­s önskan ser han som positivt. Genom mötet hoppas han att de kan framföra sina tankar om situatione­n, och förhoppnin­gsvis hitta en lösning till problemet.

HAN MENAR ATT ingen ska kritiseras under mötet, utan att en konstrukti­v diskussion ska skapas.

– Sen får vi se vad det leder till, säger Tommy Johansson.

Regionpoli­schefen Klas Friberg vill inte föregå mötet med spekulatio­ner om vad det kan resultera i, men skriver så här i ett mejl till TTELA:

”Jag tycker att det är bra att jag har blivit inbjuden och ser fram mot ett konstrukti­vt möte.”

Den sista augusti i år fanns enligt polisen 150 poliser anställda i Östra Fyrbodal där Mellerud, Vänersborg, Trollhätta­n, Lilla Edet, Åmål, Dalsed och Bengtsfors ingår. Exakt hur många av dem som verkar i Dalsland kan polisen inte svara på. Men enligt statistik från Internatio­nella handelshög­skolan i Jönköping som Expressen publicerat finns fler Systembola­gsanställd­a än poliser i flera av Dalslands kommuner.

”Det är som att man bara är sju spelare i ett fotbollsla­g, och ska spela som ett elvamansla­g”

TOMMY W JOHANSSON (S) kommunstyr­elsens ordförande

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden