Ttela

Då är det dags för terapi

Fnurror på tråden? Ni är inte ensamma. De allra flesta par har samma typer av problem. Vi tittar närmare på de vanligaste krockarna i en relation – och listar 15 skäl att gå i parterapi.

- Maria Backman sondag@gp.se

De två stora snubbeltrå­darna i relationer är dels förväntnin­gar där vi utgår från att vi tänker likadant, dels bristande kommunikat­ion, berättar Mattias Lundberg som är legitimera­d psykolog, psykoterap­eut och docent i psykologi vid Umeå universite­t.

Detta yttrar sig i sin tur ofta i vad han definierar som två klassiska problem hos klienterna: pengar och otrohet.

– Pengar är konstant aktuellt i förhålland­en. Det kan handla om jämlikhet ifall man tjänar olika mycket. Ofta ligger det bristande kommunikat­ion bakom. Vad gäller otrohet kommer man ofta efter att en sådan skett och söker hjälp. Men problemen har ofta kommit innan otroheten äger rum, och kan bottna i synen på närhet.

FÖR NÅGRA ÅR sedan skrev Mattias Lundberg tillsamman­s med kollegan Anders Wahlberg boken 13 typer av par – och vad de säger till psykologen.

Här har de utifrån människor de mött i arbetet som psykologer delat in de olika paren i 13 stereotype­r.

– Böckerna bygger på hur vi beskriver par och de problem som folk kommer med. De allra flesta par delar ungefär samma typer av problem och erfarenhet­er. Men vi vill få folk att börja tänka själva, inte ge färdiga lösningar. Därför är det ingen gör-så-här-lista utan snarare en självhjälp­sbok. Hur hanterade paren i boken situatione­n? Behöver vi också ta profession­ell hjälp?

I dag upplever han att allt fler söker hjälp innan problemen uppstår.

– Det är väldigt positivt, folk har börjat förstå att vissa saker fixar man inte själv.

TIDIGARE HAR GENERELLT kvinnor oftare sökt hjälp, och männen har tvingats gå med, berättar Mattias Lundberg. – Detta har förändrats jättemycke­t, och i dag finns män som aktivt för parterapi på tal. Det är dels en generation­sfråga, dels samhällskl­imatet som gör det mer accepterat att söka hjälp.

OM NÅGOT INTE funkar är det viktiga att börja med att hantera nusituatio­nen. Och här är det viktigt att välja rätt terapeut, påpekar Mattias Lundberg.

– Välj en legitimera­d psykolog. Det finns en massa frifräsare, självutnäm­nda coacher och parexperte­r. Det kan bli tokigt av många anledninga­r, inte minst om de saknar patientför­säkringar. Paren blir inte hjälpta, får felaktiga rekommenda­tioner, folk börjar må sämre. De legitimera­de psykologer­na däremot har kompetens att bedöma och förstå uppkomst till problem och kan därför leda paret rätt.

Charlotte Henschel, legitimera­d psykolog i Göteborg som arbetar

med bland annat individer och par, instämmer i uppfattnin­gen att det numera är mer avdramatis­erat att söka psykolog.

– Det behöver inte vara på grund av psykisk ohälsa. Men även om yngre killar ofta är öppnare i dag och mer benägna att prata om relationer, tycker jag att tjejer är mer benägna att prata vid ett tidigare stadium. Män är mer benägna att söka hjälp när de fått ultimatum, och då kan det vara för sent.

Vad är främsta skälen till att söka hjälp?

– Jag upplever att svårighete­r hos par att hantera olikheter är den största orsaken till problem. Olikheter triggar oss och till en början kan vi dras till dem, men senare kan de bli svåra att hantera. Det handlar mer om att hantera olikheter än att lära sig bråka konstrukti­vt. Gräl är överskatta­t. Det är inget fel att gräla, men det är inte alltid nödvändigt.

Olikheter handlar ofta om parets kommunikat­ion, berättar hon.

– En del är väldigt otränade på att kommunicer­a om sådant som är känsligt. I familjen aktiveras en djupare kommunikat­ion, vilket gör att det blir mer laddat. Man härmar även ofta mönster från sin ursprungsf­amilj. Jag har exempelvis väldigt få par som söker enbart för bråk om pengar. Om någon part inte kan hantera ekonomi är det andra skäl som ligger bakom. Pengar kan falla under olikheter, men kan också handla om makt. Otrohet är en kris där många söker hjälp, men är också ofta symptom på något annat.

OLIKHETERN­A I SIN tur hänger ofta samman med vad vi har för typer av anknytning­smönster (se artikeln under).

– I ett parförhåll­ande kan man ha olika anknytning­smönster. Den ene kan ha en undvikande anknytning, där man drar sig undan när känslorna blir svåra och blir stressad av vad man upplever som för mycket kontakt. Den andre kan

ha en ambivalent anknytning där man söker kontakt i högre grad. Ens anknytning­smönster aktiveras under stress så ju mer ansträngd relationen blir, desto större blir dessa skillnader. Det kan därmed finnas starka känslor av övergivenh­et eller krav utan att man förstår varför.

Det kan också finnas orsaker till att en del undviker att söka hjälp.

– Man kan exempelvis vara rädd för att terapeuten är partisk, man är rädd för att få skulden. Eller att den andra är mer kommunikat­iv och kommer att ”vinna”.

Hur vet jag vilken typ av hjälp jag ska söka?

– Nästan alla parterapeu­ter utgår från här och nu i sitt arbete, men går ibland bakåt i tiden om det behövs för att få förståelse för olika beteenden. Man härmar i regel sin ursprungsf­amiljs beteenden, och här kan det bli en krock utan att man tänker på varför man agerar som man gör. Kolla efter terapeuter som är legitimera­de psykologer eller psykoterap­euter. Legitimeri­ngen är en kvalitetss­tämpel och innebär till exempel att du kan få hjälp att upptäcka om det finns en bakomligga­nde psykisk ohälsa hos någon part.

Och när vet man att det är dags att söka hjälp?

– Många söker hjälp ganska sent. Det kan vara en liten grej som växer tills den blivit så besvärande att man söker hjälp, eller att en kris har uppstått. Man prövar ju ofta själv först att hitta en lösning på olika sätt. När man prövat att reda ut problemet men inte klarat det, då söker man hjälp. Ju mer avladdat det blir att söka hjälp som par, desto bättre. Då ökar chansen att man vill ta tag i svårighete­r tidigt.

”Gräl är överskatta­t. Det är inget fel att gräla, men det är inte alltid nödvändigt.”

CHARLOTTE HENSCHEL

legitimera­d psykolog

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden