Ttela

FRÅN HJÄRTUM TILL SVENSKA AKADEMIN

- MARIA LUNDBERG 0522-99000 marlun@bohuslanin­gen.se

”Jag är ett vanligt medelklass­barn och har inte flera generation­ers akademiskt påbrå, och har ändå kunnat göra den här resan”

Teologifor­skaren Jayne Svenungsso­n efterträde­r Torgny Lindgren på stol nummer nio. – Det kom som en total överraskni­ng och det är det finaste uppdrag man kan få som humanistis­k forskare, säger Jayne Svenungsso­n, professor i systematis­k teologi vid Lunds universite­t.

Det blir Jayne Svenungsso­n som tar plats på stol nummer nio i Svenska akademien. Det meddelade ständiga sekreterar­en Sara Danius på sin blogg i fredags.

Jayne Svenungsso­n är född på BB i Vänersborg, men bodde i Intagan som tillhör Hjärtum i Lilla Edets kommun under hela sin uppväxt. Hon tog studenten på Polhemsgym­nasiet i Trollhätta­n och bodde även hemma hos sina föräldrar under de första åren på universite­tet.

– Det talas ibland nedsättand­e om att det finns en kulturelit i Stockholm. Men jag är ett vanligt Jayne Svenungsso­n, som är uppväxt i Intagan i Hjärtum, har från och med december en plats i Svenska akademien.

medelklass­barn och har inte flera generation­ers akademiskt påbrå, och har ändå kunnat göra den här resan. Det visar vilket fint land och vilken fin välfärdsst­at vi har, säger Jayne Svenungsso­n.

HON DOKTORERAD­E 2004 med avhandling­en ”Guds återkomst. En studie av gudsbegrep­pet inom postmodern filosofi”.

Hennes forskning har inriktats mot historiefi­losofiska och historiete­ologiska frågeställ­ningar, men även mot politisk filosofi och teologi. Hon har också arbetat med judiska filosofisk­a teman (messianism, förlossnin­g, lagen) samt med kritiska analyser av anti-judiska tankefigur­er inom kristen teologi, skriver hon på Lunds universite­ts hemsida.

”Snille är förmågan att inom sin specialite­t skapa något som på en gång är bestående och eget. Smak i sin tur betecknar omdömesför­mågan. Jayne Svenungsso­n är generöst begåvad på bägge dessa punkter”, skriver Sara Danius om den nya ledamoten.

FORMELLT KOMMER Jayne Svenungsso­n att ta plats vid högtidssam­mankomsten den 20 december. Av tradition håller en nyvald ledamot ett tal över sin företrädar­e.

 ?? Bild: BJÖRN LINDGREN/TT ?? NY PÅ POSTEN.
Bild: BJÖRN LINDGREN/TT NY PÅ POSTEN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden