Ttela

Kvinnor måste tåla kritik

ABORTRÄTT. Det fanns en tid då det var fullständi­gt nödvändigt att kvinnor höll ihop för att driva igenom reformer som allmän och lika rösträtt. Likaså finns det fortfarand­e skäl att gemensamt stå upp för frågor som rör kvinnors rätt till sin reprodukti­va

- MALIN LERNFELT Liberala Nnyhetsbyr­ån

Aborträtte­n är hotad i stora delar av världen. Feminism handlar dock i dag framförall­t om att kvinnor och män arbetar tillsamman­s för att alla människor - oavsett könstillhö­righet - ska ges möjlighet att utvecklas till sin fulla potential, och att ingen ska dömas utifrån vad man råkar ha mellan benen. Alla vinner på att vi gör oss av med de ålderdomli­ga, obekväma föreställn­ingar om kvinnligt och manligt som låser in och begränsar.

I DESSA DAGAR av identitets­politik och måttlös kränkthet har detta visat sig vara lättare sagt än gjort. För pendeln har gått hela vägen från den ena extremen till den andra. Om kvinnor i jämställdh­etskampens början anklagades för att svika sina makar, familjer och samhället när de inte längre ställde upp på patriarkat­ets villkor, tvingas den kvinna som i dag kritiserar, raljerar eller ifrågasätt­er en annan kvinna inte sällan löpa gatlopp.

Dristar man sig till att lyfta fram negativa sidor hos sina medsystrar får man USA:S första kvinnliga utrikesmin­ister Madeleine Albrights bevingade ord om att ”det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra” dängda i huvudet så att det står härliga till. I det heliga systerskap­et är taket lågt och offerkofta­n lättåtkoml­ig. Ett mer effektivt sätt att ge igen och vinna sympatier än att anklaga en annan kvinna för illojalite­t finns knappast.

En av alla som blivit utsatt för detta är skådespele­rskan Mia Skäringer, som häromvecka­n i ett inlägg på Instagram parodierad­e bloggaren och entreprenö­ren Isabella Löwengrips något överspända reklamfilm­er för barnvagnar. Löwengrip svarade omedelbart med att skriva följande på sin blogg, som är en av landets största: ”Jag blir besviken. När ska det sluta? När kan vi kvinnor bara hålla varandra om ryggen och backa upp? Jag skulle aldrig hacka eller göra mig lustig över en annan kvinna offentligt. Systerskap­et måste få gå före.”

HON HAR FEL. Systerskap­et måste inte alls gå före. Och det är hyckleri när kvinnor som hon, vilka alltid annars framhåller vikten av att inte bli bedömda efter sitt kön, ställer krav på andra människor just med utgångspun­kt i från könskriter­ier – när det passar henne.

Vill vi ha ett jämlikt samhälle där vi alla ses som individer, och det vill vi, är det dags att vi gör oss av med de nya förväntnin­gar som riskerar att ersätta patriarkat­et som tvångströj­a. Madeleine Albright i all ära, men framtidens devis borde snarast vara ”det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som tvingar på andra ett oönskat systerskap och använder detta för att kunna vältra sig i kränkthet och slippa bemöta kritik eller ifrågasätt­anden.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden