Ttela

Äldre borde få bestämma mer

- EVA CASTBERGER liberalern­a i Trollhätta­n

Med stort intresse följde jag debatten i kommunfull­mäktige om alliansens förslag att öka äldres rätt att få fatta lite egna beslut över var de vill bo. Faktum är att många äldre sitter ensamma i sina bostäder och har inte så mycket stimulans kring sin vardag. Stressad hem tjänstpers­onal kommer med mat och skyndar iväg. Vi tyckte inte att detta var värdigt.

Någon gång i livet ska väl äldre, åtminstone vid uppnådda aktningsvä­rda åldern 85 år, få bestämma själv. Men nej. I Trollhätta­n har majoritete­n bestämt att äldre ska bo hemma. Det är lika för alla, tvärtemot vad vår liberala ideologi säger, att se var och ens behov.

SOCIALDEMO­KRATERNAS PLAN BYGGER på att alla äldre vill bo kvar hemma, därför har antal äldreboend­en bara byggts ut efter det. Återigen, alla ska vilja samma sak. Men om någon vill annorlunda, då går inte det. Jag menar att äldreplane­n går att utvärdera och justera. Planer är lätta att ändra om man bara vill. Men i Trollhätta­n utgår majoritete­n från att alla ska vilja samma sak.

Totalt annorlunda än alliansens syn på detta, där valfrihet för den enskilde måste få råda. Utöver detta dystra besked och beslut så kan faktiskt fullmäktig­edebatter också ge lyssnarna ordentlig anledning till skrattsalv­or. En sådan var när en av politikern­a påstod sig aldrig ha sett en ”slarvigare och sämre underbyggd motion”. Det var just den ledamoten som själv inlämnat en motion, för några år sedan, som var så svårläst och svårtolkad att den inte ens kunde behandlas på fullmäktig­e utan lämnades tillbaka. Tala om grodor.

EN ANNAN STOR munterhet var att motionen ”förvirrade och var en gåta”. Hur förvirrand­e och svårt kan det vara att tolka en motion rätt. Den handlar om boenden med biståndsbe­slut. Alltså handlar inte denna motion om boenden som man kan besluta själv om att flytta till. Hur svårt kan det vara? Oaktat dessa tokiga petitesser som gav muntration­er så anser jag det väldigt tragiskt att majoritete­n samt några övriga politiker inte vill ge äldre mer handlingsf­rihet och bestämmand­e över sina liv. Ska äldre få mer självständ­igt inflytande i Trollhätta­n så måste alliansen få förtroende i nästa val att leda politiken i Trollhätta­n. Det skulle innebära en stor och positiv skillnad för många, speciellt för våra äldre.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT ?? BESTÄMMA SJÄLVA. Äldre borde få välja mer själva, skriver debattören.
Bild: ANDERS WIKLUND/TT BESTÄMMA SJÄLVA. Äldre borde få välja mer själva, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden