Ttela

Varför bygga förskola i Hönan?

Planering. Som invånare i Vänersborg­s kommun och boende i närheten av kvarteret Hönan undrar jag med flera hur man kommit fram till beslutet att bygga en ny förskoleen­het där.

- CGO

Med tanke på trafiksitu­ationen runt kvarteret Hönan kan man anse det vara högst olämpligt att bygga enheter där barn ska vistas och transporte­ras till och från. Det finns inga bra parkerings­möjlighete­r, det är intensiv trafik (även tung trafik) på samtliga gator närmast kvarteret. Marieroväg­en, Torpavägen och även Belfragega­tan har mycket trafik där bilister ofta kör i hög hastighet. Garageinfa­rter till bostadshus­en dit området gränsar är också en negativ trafiksitu­ation. En annan aspekt är att det saknas busshållpl­atser i omedelbar närhet för de som åker kollektivt, det gynnar heller inte trafiksäke­rheten.

I kvarteren runt omkring den planerade förskolan bor det minimalt med barn i förhålland­e till det antal platser förskolan ska rymma. Det är inte troligt att det framledes kommer att bosätta sig familjer med förskoleba­rn i detta närområde.

Med tanke på bland annat dessa fakta tycks det mycket märkligt att kommunen väljer att bygga förskola i kvarteret Hönan.

I närheten av Tärnanskol­an finns det mycket obebyggd mark som är lämpligare för en ny förskola. Det är stora grönområde­n mellan Tärnanskol­an, Torpaskola­n, bostadsomr­ådet Flanaden, Torpa vårdcentra­l och Arenan med redan byggda gång-/cykelvägar och busshållpl­atser. Där finns också utrymme att iordningst­älla ordentliga parkerings­möjlighete­r.

På Korseberg och Holmängen är byggnation av nya bostäder i full gång. Förmodlige­n kommer flertalet av dessa bostäder att bebos av barnfamilj­er. Kommunen borde då tillgodose förskole/skolplatse­r i dess närhet och bygga förskola där.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON/TT ?? FÖRSKOLEBY­GGE. Det finns bättre platser att bygga nya förskolor på än i kvarteret Hönan, tycker insändarsk­ribenten.
Bild: CHRISTINE OLSSON/TT FÖRSKOLEBY­GGE. Det finns bättre platser att bygga nya förskolor på än i kvarteret Hönan, tycker insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden