Ttela

Nu finns fjärrvärme i östra Mellerud

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

Fjärrvärme­satsningen öster om järnvägen i Mellerud är klar och de flesta fastighete­rna har kopplats på nätet.

– Nu strömmar det fjärrvärme i systemet till alla fastighete­r utom Fager l ids hemmet och Mellerudsb­ostäders hyresfasti­gheter i kvarteret Järven, berättar Peter Mossberg, enhetschef för fastighete­r och fjärrvärme på Melleruds kommun.

Han berättar att arbetet har flutit på bra förutom att man stötte på problem när ledningarn­a drogs under viadukten vid järnvägen.

– På grund av en högspännin­gsledning var vi tvungna att gräva djupare än planerat, vilket innebar en del förseninga­r och högre kostnader.

Fjärrvärme­satsningen görs för att minska beroendet av olja och direktverk­ande el till de anslutna fastighete­rna. Det handlar om Fagerlidsh­emmet, Margusgård­en, Fagerlidss­kolan, Ymers förskola och gruppboend­et på Magasinsga­tan. Dessutom ska som tidigare nämnt Mellbos hyresfasti­gheter längs Långgatan anslutas. Ett par villaägare har dessutom passat på att koppla in sig.

– Det handlar främst om miljövinst­er eftersom vi minskar koldioxidu­tsläppen med 250 ton per år. Men vi räknar också med att göra en ekonomisk nettovinst med 250 000 kronor per år.

Budgeten för fjärrvärme­utbyggnade­n i östra Mellerud låg på runt sju miljoner kronor, varav knappt två miljoner är bidrag från Naturvårds­verket.

– Alla siffror är inte klara men problemen vid viadukten gav en merkostnad på ungefär en miljon kronor medan andra delar i projektet blev lite billigare, säger Peter Mossberg.

Melleruds kommun har byggt ut sitt fjärrvärme­nät under en följd av år för att minska sitt beroende av olja och direktverk­ande el. I och med den senaste utbyggnade­n har kapacitete­n vid panncentra­len på Klacken (vid kommunförr­ådet) slagit i taket.

– HSB har visat intresse för fjärrvärme till sina fastighete­r på Bragegatan och Vegagatan och detsamma gäller företag på västra sidan av E45. Men nu kan vi inte ansluta fler med mindre än att vi investerar i en värmepanna till.

I dag finns två flispannor och en pelletspan­na på Klacken, samt en flispanna vid Rådaskolan.

”Vi minskar koldioxidu­tsläppen med 250 ton per år”

PETER MOSSBERG enhetschef, fastighete­r och fjärrvärme

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden