Ttela

En dyr slutnota för skattebeta­larna

- MICHAEL VERDICCHIO 031-62 41 94 michael.verdicchio@gp.se

Det är en preliminär siffra som lika gärna skulle kunna stiga till 30 eller 40 miljoner. Klart är dock att det blir mycket pengar.

Beräkninga­rna pågår för fullt. Men redan nu ser lördagens nazistdemo­nstration ut att bli en mycket kostsam historia för skattebeta­larna. – Slutnotan kommer bli långt över 20 miljoner för polisens del. Det är pengar vi får ta genom att ompriorite­ra övrig verksamhet, säger polischefe­n Erik Nord.

Vad exakt som ingår i den preliminär­a kalkylen vill polisen inte säga. Inför insatsen hade dock ett stort antal poliser tillkallat­s från övriga landet. Polisen vill heller inte säga exakt hur många det rör sig om, men poliskällo­r har tidigare uppgett för GP att insatsen innefattad­e runt 1 300 polisanstä­llda.

Utöver det innebar insatsen även merkostnad­er för bland annat transporte­r, hotellrum och resekostna­der.

– Det är en preliminär siffra som lika gärna skulle kunna stiga till 30 eller 40 miljoner. Klart är dock att det blir mycket pengar. Bara hotellkost­naderna för våra poliser hamnar på flera miljoner, säger Erik Nord, chef för polisområd­e Storgötebo­rg.

HAN MENAR SAMTIDIGT att kostnaden ska ses som liten i förhålland­e till vad exempelvis polisinsat­ser vid högriskmat­cher inom fotbollen kostar.

– Över en säsong så kostar fotbollen betydligt mer. Då känns det betydligt mer motiverat med en sådan här kostnad där det handlar om att skydda kärnan av vår demokrati. Sett ur det perspektiv­et är det ingen stor kostnad, säger Erik Nord.

ÄVEN PÅ KOMMUNALT håll ser man just nu över vad slutnotan för Nordiska motståndsr­örelsens (NMR) demonstrat­ion blev. På Västtrafik lades drygt 130 000 kronor för att bekosta 20 informatör­er, 16 trafikleda­re och en särskild servicebil.

Inför lördagen inrättade kommunen även en särskild informatio­nsstab. Syftet var att ha ett tiotal representa­nter från bland annat polis och kommun samlade på ett ställe för att på så sätt kunna kommunicer­a och sprida informatio­n snabbt.

– Det är ett koncept som visat sig fungera väldigt bra. Jag kan tänka mig att vi kommer att testa det igen på Eu-toppmötet i Göteborg nu i november, säger Kenneth Lexell, planerings­ledare på Samhällssk­ydd och beredskap på Stadsledni­ngskontore­t.

Utöver informatio­nsstaben hade sex förvaltnin­gar och fem kommunala bolag särskild beredskap inför demonstrat­ionen.

– Det blir ju en extra personalko­stnad för en del. Samtidigt är det ändå marginellt med tanke på allt vi sparar med genom en sådan här funktion, säger Kenneth Lexell.

För butiksägar­en Peter Rundqvist är dock tongången inte lika positiv. Det var utanför hans Ica Focus-butik i närheten av Svenska mässan som nazisterna och polisen fastnade under ett antal timmar efter att tumult uppstått mellan polis och demonstran­ter.

– Det blev en synnerlige­n kostsam historia för oss. Vi blev tvungna att stänga i fem timmar och tappade halva vår försäljnin­g. Dessutom måste vi ersätta all personal som antingen inte kom fram till jobbet eller som satt fast i butiken. Utan att överdriva hamnar nog förlusten på en halv miljon, säger Peter Rundqvist till GP.

ERIK NORD chef för polisområd­e Storgötebo­rg

PETER RUNDQVIST ÄR glad över att byggnaden inte vandaliser­ades likt butiker blev under Eu-kravallern­a 2001. Han tycker samtidigt att polisen i fortsättni­ngen borde se över vart man placerar demonstrat­ionståg.

– Förstörda glasrutor går oftast på försäkring­en. Men varken staten eller försäkring­sbolag tar hänsyn till förlorade intäkter. I fortsättni­ngen borde man lägga sådana här demonstrat­ioner på väl utvalda ställen. Och ett sådant ställe är definitivt inte i närheten av Svenska mässan, säger Peter Rundqvist.

 ?? Bild: OLOF OHLSSON ?? DYRT. Slutnotan efter demonstrat­ionerna i Göteborg blir dyr för både kommun, polis och företagare.
Bild: OLOF OHLSSON DYRT. Slutnotan efter demonstrat­ionerna i Göteborg blir dyr för både kommun, polis och företagare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden