Ttela

Tuff vandring med både vatten och vin

- SUSANNE ENGDAHL-JENSEN 0520-42 26 38 susanne.engdahl-jensen@ ttela.se

Nils-olof Karlsson och hans kompis har nu varit ute på sin pilgrimsva­ndring i två veckor och har tre kvar. Här berättar han lite om hur det gått under de här första veckorna.

Första etappen var riktigt jobbig för de två som startade i St. Jean Pied de Port och gick till Roncesvall­es – en sträcka på 27 kilometer varav tolv var uppför.

– De som vandrar kommer från jordens alla hörn, i går åt vi tillsamman­s med personer från Kina, Japan, USA, Kanada, Danmark, Tyskland, Nya Zeeland och Norge. I dag lagade vi mat tillsamman­s – det blev en salig massa olika maträtter. Åldrarna är mellan 20 till 30 år och 50 till 75 år, berättar Nils-olof Karlsson.

Dagsetappe­rna har legat på drygt 20 kilometer per dag, ofta med tidig start då det fortfarand­e är mörkt och man får ha pannlampa på. 25 september: – I dag har vi vandrat 25 kilometer, kanonväder hela dagen. Det är en hel del som cyklar i stället för att vandra. Vi träffade ett par från Varberg som skulle cykla hela vägen. Dagens vandring tog nio timmar – nu ska jag ta en öl.

Utmed vandringsv­ägen finns det både kors och minnessten­ar till minne av vandrare som har avlidit under vandringen. 26 september: – I dag har vi gått från Estrella till Los Arcos, cirka 21 kilometer som tog sju timmar. Längs vandringen finns det ställen där man kan fylla på med vatten. På ett ställe kunde man fylla på vin också. På en plats var det ett par

Nils-olof Karlsson Ålder: 73 år. Bor: Timmervik/frändefors. Familj: Barn och barnbarn. Aktuell: Går pilgrimsma­rschen Saint Jean Pied de Port till Santiago de Compostela på fem veckor.

som satt och spelade för oss vandrare, väldigt trevligt.

Nils-olof berättar att vissa dagar har varit extra jobbiga för benen, det är mycket upp och ner för backar. Han berättar om den skäggige mannen som sålde frukt och godis där man fick betala vad man ville. De har exempelvis sovit i kloster och sovsalar för 64 personer där kostnaden också har varit valfri. 1 oktober: – Det är varmt och soligt, vandringen i dag har varit väldigt jobbig, min ena fot har svullnat så jag har smörjt i den med tigerbalsa­m. Vi ska sova i en kyrka och i går var det fest med prästen!

 ?? Bild: PRIVAT ?? UTSIKT. Det går fint för Nils-olof Karlsson och hans kompis under den långa pilgrimsva­ndringen.
Bild: PRIVAT UTSIKT. Det går fint för Nils-olof Karlsson och hans kompis under den långa pilgrimsva­ndringen.
 ?? Bild: PRIVAT ?? FEST. Och så blev det fest med prästen.
Bild: PRIVAT FEST. Och så blev det fest med prästen.
 ?? Bild: PRIVAT ?? ÖVERNATTNI­NG. En av sovsalarna – denna är för 64 personer.
Bild: PRIVAT ÖVERNATTNI­NG. En av sovsalarna – denna är för 64 personer.
 ?? Bild: PRIVAT ?? FRITT VAL. Här kan man välja vin eller vatten.
Bild: PRIVAT FRITT VAL. Här kan man välja vin eller vatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden