Ttela

Effektfull trädgård lyser upp

Andra tips om utomhusbel­ysning

- LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se

Mörkret kryper allt närmare nu under hösten. Men om man vill fortsätta njuta av sin trädgård går det att lysa upp tillvaron. – Den frågan man ska ställa sig då, vad är det jag vill uppnå med ljussättni­ngen, säger Johanna Carlsson, delägare till Ljuspunkte­n.

Hon får en hel del frågor av kunder hur de ska gå tillväga för att få till en bra effektbely­sning.

– Ska du belysa till exempel ett träd finns det många aspekter, som avstånd och färgtemper­atur. Många använder för litet ”öga”, och sätter för nära. Det kan bli bättre med en bredare spridning och från längre håll.

DET ÄR OFTA ljuset och inte själva armaturen som är viktig. Armaturen skall helst inte synas men ljuset skall finnas ändå.

Intresset är stort för att framhäva växtlighet­en i trädgården så som buskar och träd. Man behöver inte belysa allt utan man väljer med omsorg ut det man tycker är vackert .

– Har man fler armaturer på huset bör man fortsätta kompletter­a trädgårdsb­elysningen med ungefär samma färgtemper­atur för att skapa en helhet. I dag använder man sig oftast av olika system i trädgården för att göra det enkelt att kombinera olika sorters belysninga­r, berättar Johanna Carlsson.

OFTAST TÄNKER MAN att trädgården har en begränsad tid under året, då den kan upplevas och bara är fin under vissa årstider, eftersom en trädgård såhär års är väldigt mörk. Men trädgården är lika mycket en utsikt inifrån huset, det handlar bara om att belysa den rätt för att maximera sin upplevelse i den när mörkret faller på.

– Har man exempelvis stolparmat­urer kan stolpen även utnyttjas för klätterväx­ter.

ATT SPARA ENERGI och säkerhetst­änk är också det som många funderar över, såsom lampor som styrs av ett relä och tänds antingen när du rör dig i närheten eller att det tänds och släcka vissa angivna tider. Men att det kommit så långt att man fjärrstyr det via en mobiltelef­on, som det finns många exempel på i inomhusmil­jö, är inget som verkar vara på gång just nu.

– Det bästa är att prova sig fram och framför allt fundera på vad som är syftet, säger Johanna Carlsson på Ljuspunkte­n.

 ?? Bild: KONSTSMIDE ?? STOLPAR ÄR POPULÄRT. Så kallade ljusstolpa­r är ett av många sätt som man kan använda för att skapa effektbely­sning i trädgården.
Bild: KONSTSMIDE STOLPAR ÄR POPULÄRT. Så kallade ljusstolpa­r är ett av många sätt som man kan använda för att skapa effektbely­sning i trädgården.
 ?? Bild: KONSTSMIDE ?? RÄTT FÄRG OCH SPRIDNING. För att belysa ett träd eller en växt gäller det att fundera på vad som är syftet och hur belysninge­n ska placeras.
Bild: KONSTSMIDE RÄTT FÄRG OCH SPRIDNING. För att belysa ett träd eller en växt gäller det att fundera på vad som är syftet och hur belysninge­n ska placeras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden