Ttela

Varma toner i höstkylan

INREDNING: SKAPA HARMONI I HEMMET MED LJUS OCH TEXTIL

- CAROLINE HOLMGREN 0520-422600 caroline.holmgren@ttela.se

När det blir kallt ute är det dags att ta in värmen. Sommarens ljusa färger flyttar ut och gör plats för varma toner.

Stylisten och inredaren Lina Land på Homestylin­g Trestad, har flera tips och råd till den som vill skapa en mysig och harmonisk tillvaro hemma när höstmörkre­t tränger sig på, som inte nödvändigt­vis behöver kosta tid och pengar.

– Vi brukar prata om tre saker för att skapa en hemtrevlig stämning. Färg, textil och belysning. Ta fram kuddar, plädar och fårskinnsf­äll. Ju mer desto bättre, säger hon.

DET SKA VARA mysigt att krypa ner i sängen, fortsätter hon. Satsa gärna på att ha varma höstfärger på handdukar och sänglinnen. Textilen ska vara i rostade färger, fortsätter hon.

Höstens färger är varma och jordnära, så som gammelrosa, senapsgul, vinröd och mörkblå. Dock inte i kombinatio­n, utan antingen eller, poängterar hon med ett skratt. Blanda gärna mönster men för att få ett lugn rekommende­rar Lina att en håller sig till färgkombin­ationer om tre, två grundfärge­r och en accentfärg.

– MAN FÅR ha lite känsla. Min favorit är gammelrosa, grönt och grått, säger hon.

Plocka fram lamporna och se till att du har en i varje fönster. När vinden piskar bland löven och regnet öser ner utanför fönstret, drömmer många om att tända levande ljus och krypa ihop under en filt i soffan med en kopp varmt te.

OCH FÅ SAKER skapar en så kraftig mysfaktor som en skugga av en ljuslåga som dansar på väggen. Men ta gärna i, uppmuntrar Lina.

– Gruppera och blanda ljusstakar med små värmeljus och blockljus i olika höjd, ställ på fat och gör en installati­on av det. Tryck ihop dem och ställ gärna en grönt växt bredvid, säger hon och berättar att hon själv föredrar monstera och elefantöra.

En vas kan ha flera användning­sområden. En ljusslinga eller roströda höstlöv från naturen i en glasvas skapar också en trevlig känsla i hemmet anser Lina.

Det finns flera knep att ta till för att få det höstmysigt hemma när kylan kryper på. Både för den lilla och stora budgeten. Stylisten Lina Land ger sina bästa tips.

FÖR ATT SKAPA en varm känsla inomhus kan en byta ut silver mot mässing och koppar. Inslag av naturligt material som läder, linne och träslag är alltid välkommet att ta in mer, menar hon. Har du möjlighet kan du gärna byta ut porslinet mot varma färger, det piggar alltid upp.

– Jag tycker att en helgbukett är så trevligt och gör så mycket. Köp en ny blombukett att sätta i vas varje fredag, uppmanar hon.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? LJUS. En ljusslinga i en vas eller glasflaska blir en trevlig ljuskälla.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT LJUS. En ljusslinga i en vas eller glasflaska blir en trevlig ljuskälla.
 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON/TT ?? VARMA FÄRGER. Höstens färger är varma och jordnära. Plocka fram kuddar och filtar för att skapa en mysig stämning i hemmet. Men använd färger med förnuft, uppmanar stylisten Lina Land.
Bild: CHRISTINE OLSSON/TT VARMA FÄRGER. Höstens färger är varma och jordnära. Plocka fram kuddar och filtar för att skapa en mysig stämning i hemmet. Men använd färger med förnuft, uppmanar stylisten Lina Land.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden