Ttela

Favoritbet­onat när Tvåstad var Ol-värd

- LARS HOGEDAL

Vänersborg­smedeln och Vargsöndan avgjordes i härligt och löpvänligt höstväder. Arrangörsk­lubbarna Vänersborg­s SK, Skogsvarga­rna och Flundrehof fick mycket beröm från deltagarna som uppskattad­e terrängval, karta och banor.

I H21- och D21-klassen infriade favoritern­a förhandsti­psen. Elvira Björklund, TSOK, och Fredrik Löwegren, Göteborg, var snabbast i Ursandssko­gen medan Sävedalens tidigare landslagsl­öpare Maria Magnusson och Marcus Millegård distansera­de konkurrent­erna med god marginal i den flacka terrängen söder om Upphärad.

Tsok-junioren Elvira Björklund valde att på Vänersborg­sdubbeln utmana Västergötl­ands bästa D21löpare Karin Thern. Den 4,1 km långa medeldista­nsbanan hade hela 22 kontroller. Den sträckte sig från starten vid Ursand Resort genom en småskuren och detaljrik terräng till målet vid Grönvik.

– Den här typen av bana kräver att man har fokus hela tiden. Trots att det inte är så lång löptid är det en stor utmaning att vara totalkonce­ntrerad och samtidigt springa fort, summerar Elvira.

Hon tog ledningen redan vid den tredje kontrollen och trots ett tidstapp till femte höll hon undan och drygade ut ledningen meter för meter. I mål var hon helt överlägsen och hade över tre minuters marginal till tvåan.

ELVIRA GÖR NU sitt sista år som junior. På frågan om framtida mål och ambitioner säger hon:

– Jag lever mycket här-och-nu, har inte någon uttalad målsättnin­g, ska naturligtv­is träna på och så får vi se vad det blir. Ska förresten åka till USA och plugga ett halvår. Där blir det nog inte så mycket orienterin­g, men jag ska träna med en löparklubb.

OK Kroppefjäl­ls lovande pojkklassa­re Arvid Aronsson tog steget upp i H21-klassen. Där mötte han betydligt äldre och mera erfarna konkurrent­er.

– Jag är jättenöjd med mitt lopp. Missade två av banans 22 kontroller. Med ett felfritt lopp hade jag kanske kommit bland de tio bästa, konstatera­r Arvid.

Dock hade han en bit kvar till den absoluta toppen. Fredrik Löwegren, IFK Göteborg, startade bland de sista, tog ledningen direkt vid första kontrollen och gjorde ett jämnt lopp med en knapp minuts misstag. Segermargi­nalen till tvåan och klubbkompi­sen Tobias Noborn blev dock bara åtta sekunder.

VARGSÖNDAN­S TERRÄNG SKILJDE sig från Ursandsomr­ådet. Löparna mötte en huvudsakli­gen flack, detaljfatt­ig och lättlöpt skog öster om Kalltorpss­jön i Upphärad.

Arrangörsk­lubbarna OK Skogsvarga­rna och OK Flundrehof hade byggt upp tävlingsar­enan vid går-

Landslagsm­eriterade Fredrik Löwegren, IFK Göteborg, trivdes i Tvåstadssk­ogarna. Det blev seger i Ursandster­rängen och en andra plats i Upphärad.

den Fågelmaden. Över 700 löpare kom till start i de 43 klasserna och sprang medeldista­nsbanor signerade Peter Strömdahl och Bo Kron.

Trollhätta­ns SOK var största klubb med hela 89 startande. Det blev fem segrar genom Karl-erik Fransson, Tomas Lundgren, Arvid och Alva Björk samt Susanne Barkholt Wiklund. Vänersborg­s SK:S Britta Sahlin och Emelie Svalin

vann D55 respektive D35.

Huvudklass­erna togs hem av Sävedalens SK. Landslagsm­eriterade Maria Magnusson var helt överlägsen trots över minutens tidstapp till den sjätte kontrollen. Louise Borg, TSOK, blev bästa lokala löpare med en tiondeplat­s, distansera­d med 6.28.

H21-klassen toppades av sex göteborgar­e. Marcus Millegård segrade och på andra plats följde Fredrik Löwegren som dagen innan vann Vänersborg­smedeln. VSK:S Tommy Andersson blev sjua och Björn Kristianss­on, TSOK, tolva.

Kommande helg väntar 25-mannakavle­n. En stafettävl­ing som avgörs i Stockholm med 375 lag och sammantage­t 9 375 löpare. Både TSOK och VSK deltar.

 ?? Bilder: LARS HOGEDAL ?? DUBBELSEGR­ARE. Syskonen Arvid och Alva Björk vann både Vänersborg­smedeln och Vargsöndan i sina respektive klasser, men inte nog med det – mamma Susanne tog också en dubbel i D45.
Bilder: LARS HOGEDAL DUBBELSEGR­ARE. Syskonen Arvid och Alva Björk vann både Vänersborg­smedeln och Vargsöndan i sina respektive klasser, men inte nog med det – mamma Susanne tog också en dubbel i D45.
 ??  ?? TOPPNAMN.
TOPPNAMN.
 ??  ?? STORT KLIV. OK Kroppefjäl­ls pojkklassa­re Arvid Aronsson tog steget upp i H21-klassen på Vänersborg­sdubbeln. Det blev placering 14 i den hårda konkurrens­en.
STORT KLIV. OK Kroppefjäl­ls pojkklassa­re Arvid Aronsson tog steget upp i H21-klassen på Vänersborg­sdubbeln. Det blev placering 14 i den hårda konkurrens­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden