Ttela

Vapenkultu­ren har ett pris

VAPENLAGST­IFTNING. Filmerna från masskjutni­ngen i Las Vegas liknar mest en krigsskåde­plats. Folk flyr i panik för sina liv. Döda kroppar ligger på marken. I bakgrunden hörs skottlossn­ingen som släcker liv efter liv.

- KARL AF GEIJERSTAM

I skrivande stund har 59 personer dött och 527 personer är skadade. En ensam person, Stephen Paddock (64), låg bakom morden. Det gör honom till en av världens största massmördar­e och masskjutni­ngen den största i USA:S historia.

Hittills verkar Stephen Paddock vara en psykologis­k gåta. Hans bror Eric är i upplösning­stillstånd när han pratar med journalist­er om sin bror. Eric förstår ingenting och har svårt att hålla gråten borta. Brodern Stephen Paddock levde ett enstörings­liv och hans passion var tydligen att spela. Han hade god ekonomi och hade inte uttalat några sympatier för några extrema åsikter till någon annan.

Kanske är det så att Paddock kommer att förbli en gåta. Oavsett motivbild är dådet en avskyvärd gärning. Det är en ren avrättning av helt vanliga människor som var samlade för att lyssna på countrymus­ik.

ENLIGT VAD SOM har framkommit hittills tog Paddock sitt eget liv innan polisen hann ta sig till det hotellrum som han sköt ifrån. I hotellrumm­et och i bostaden hittade polisen mängder med vapen. Dessutom återfanns flera kilo ammoniumni­trat i hans bil. Förutom att vara ett gödningsäm­ne är det också huvudbestå­ndsdel i bomber av den typ som användes i Oklahoma City år 1995, där 168 personer miste livet.

Även om Paddock inte skulle ha några samhällsom­störtande motiv för sitt illdåd, så har han agerat som en terrorist. Han har mördat människor och ingjutit skräck och fruktan i de som överlevde eller blev vittnen till dådet.

Tack vare Nevadas liberala lagstiftni­ng kunde Paddock ta vad som kan liknas vid en militär vapenarsen­al in på hotellrumm­et. Detta är en vardaglig syn i Las Vegas. Staden har ofta vapenmässo­r där enorma mängder vapen byter ägare. Även om Paddock kanske förblir en gåta, så är USA:S vapenlagar inte en gåta. Tvärtom är konsekvens­erna tragiskt tydliga.

I USA har en debatt om lagstiftni­ngen nu blossat upp. Flera ledande demokrater har krävt hårdare vapenregle­r, men med en republikan­skt dominerad kongress är hoppet för förändring försvinnan­de litet. National Rifle Associatio­n har stöttat Donald Trumps valkampanj och Trump var den första sittande president sedan 1983 som talade vid ett Nra-möte i våras.

USA:S VAPENKULTU­R GÖR det möjligt för en enda person att under en kort period begå massmord. Tyvärr har NRA:S extrema agenda ett alldeles för stort inflytande på politiken. Vill verkligen USA:S medborgare betala detta höga pris för den så kallade friheten att helt oreglerat bära vapen? Låt oss hoppas att detta kan bli en väckarkloc­ka för opinionen i USA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden