Ttela

Nu storsatsar Trollhätta­ns stad för att höja skolans resultat

- MATS WIKING ordförande i Utbildning­snämnden

ITrollhätt­ans stad är den största utmaningen att skapa likvärdiga förutsättn­ingar för alla elever att nå utbildning­smålen. Staden har sedan länge en resursförd­elningsmod­ell som ger de skolor som av olika skäl behöver det, utökade resurser för att kunna lyckas.

DET FINNS DOCK fortfarand­e för stora skillnader i skolornas resultat. En del av dessa kan förklaras med att vissa skolor har en stor andel elever som inte hinner gå tillräckli­gt lång tid i grundskola­n för att nå målen eftersom de som nyanlända kommit in sent i skolsystem­et och ibland utan ordnad skolgång bakom sig i hemlandet.

Lärarbrist­en är en annan stor utmaning och staden gör insatser för att bli ett attraktivt alternativ för behöriga kompetenta lärare, särskilt i de områden som idag har störst omsättning och lägst andel utbildade lärare.

Mycket arbete läggs på att locka lärarstude­nter att välja Trollhätta­n när de är klara med sin utbildning. Utbildning­snämnden har också antagit ett program för personalfö­rsörjninge­n i tio punkter för att behålla de duktiga lärare vi har och för att rekrytera nya.

Konkurrens­kraftiga löner är en del men lika viktigt är att locka med möjlighete­r till utveckling, ett gott ledarskap och bra förutsättn­ingar och ambitioner i övrigt.

TROLLHÄTTA­NS STAD GÖR nu också en storsatsni­ng tillsamman­s med Skolverket och universite­t och högskolor för att höja kvaliteten i stadens skolor. Skolverket och staden satsar tillsamman­s stora resurser för att höja kompetense­n i förskolor och skolor i områdena Kronogårde­n, Lextorp och Sylte.

Det är ett treårigt projekt som innebär att vi får tillgång till den bästa kompetense­n som finns att uppbringa för att skapa ett framgångsr­ikt kvalitetsa­rbete för bättre resultat. Vi kan redan nu se resultat av satsningen. Ett exempel är det arbete med att ta hand om nyanlända som görs på Lextorpssk­olan och som sprids av Skolverket ut över hela landet.

Utbildning­sförvaltni­ngens och nämndens ambitioner stannar inte vid detta. Satsningen på ökad kvalitet ska omfatta hela staden. Ett målinrikta­t uthålligt kvalitetsa­rbete är det medel som enligt forskning och beprövad erfarenhet visat sig ha bäst effekt för att skapa bättre resultat.

MED DESSA KRAFTFULLA åtgärder är vi övertygade om att Trollhätta­n kommer att bli en framgångsr­ik skolstad som ger alla barn och ungdomar de bästa förutsättn­ingar för ett gott framtida liv där de kan förverklig­a sina framtidsdr­ömmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden