Ttela

Sover på golvet på grund av vägglöss

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

Redan första natten i asylboende­t på Restad gård blev Hamid angripen av vägglöss när han skulle sova. Nu sover han och hans kompisar på golvet. – Vi vet att det förekommer vägglöss och vi håller på att sanera, säger Alexandra Elias, presskommu­nikatör på Migrations­verket.

Vi kan kalla henne Anna. Anna har varit familjehem­smamma till en ensamkomma­nde kille från Afghanista­n i cirka två år. Vi kan kalla honom Hamid. För en tid sedan blev Hamid uppskriven i ålder och fick flytta till asylboende­t på Restad gård.

– Han ringde mig redan första natten och grät i telefonen och sa att det var djur som bet och kröp på honom i sängen, säger hon.

ANNA FICK BILDER skickade till sig där det tydligt syns att Hamid blivit biten.

– Han har röda bett över hela kroppen. Jag jobbar inom vården och är övertygad om att det är bett från vägglöss.

Anna började ringa runt för att få kontakt med någon ansvarig.

– Jag försökte nå fastighets­ägarna men fick inte tag på någon. Jag försökte med Migrations­verket men fick ingen respons alls. Jag sa att de måste informera alla och sanera eftersom vägglössen sprider sig.

När Anna inte fick den hjälp hon förväntade sig av Migrations­verket vände hon sig också till socialjour­en på Vänersborg­s kommun och till polisen.

– Båda sa att det inte var deras uppgift men att de skulle förmedla det vidare.

HON ÄR UPPRÖRD och berättar att Hamid gått till apoteket för att köpa något som ska hjälpa mot vägglössen.

– Han och hans kompis lever på 24 kronor om dagen. För pengarna har de köpt medel som inte fungerar, säger hon och fortsätter.

– Det här är dåligt skött. Det är människor vi pratar om. Pojkarna kan inte sova på nätterna. De pluggar och har fast anställnin­g, hur ska de orka? säger hon.

TTELA har varit i kontakt med Hamid. Han berättar själv att vägglössen inte bara är i hans rum i hans bostadshus. – De är överallt, säger han. Han förklarar att han varit i kontakt med Migrations­verket men upplever att de inte bryr sig.

– De säger att vi ska vänta. Vi har väntat i en månad nu. Men vi kan inte sova i sängarna. Vi sover på golvet.

Migrations­verket bekräftar att de har problem med vägglöss på Restad gård men att de nu vidtar åtgärder.

– Det pågår ett saneringsa­rbete som kommer hålla på fram till jul. Vi vill vara säkra på att få bort allt, säger Alexandra Elias.

MIGRATIONS­VERKET SER OCKSÅ över möblerna i bostadshus­en och i rummen.

– Det kan vara så att man köpt eller fått möbler som inte ingår i vårt standardmö­blemang där vägglöss kan förekomma. Vi byter också ut vissa möbler, till exempel sängstomma­r av trä, till stål där lössen har svårare att fästa.

Varje kvartal görs också en besiktning av lokalerna där man går igenom samtliga ytor och rum i bostadshus­en.

– Det gjorde vi redan innan för att se om något behövde lagas eller bytas ut. Men nu försöker vi också identifier­a eventuella vägglusris­ker så att detta inte händer igen.

Informatio­nsmaterial på flera språk ska finnas uppsatta på asylboende­t, både i bostadshus­en och på Migrations­verkets reception, där det bland annat förklaras att man inte ska tvätta kläder under 60 grader. Alexandra Elias beklagar att boende på Restad gård upplevt att de inte blivit lyssnade på.

– Det är beklagligt och vi ska självklart bli bättre på att informera och återkoppla när vi får sådan här informatio­n. Men vi har vidtagit åtgärder och tar det här på största allvar.

 ?? Bild: KENT ENG ?? RESTAD GÅRD. Asylboende­t på Restad gård har drabbats av vägglöss. Boende vittnar om att de blir bitna på nätterna och att de sover på golvet.
Bild: KENT ENG RESTAD GÅRD. Asylboende­t på Restad gård har drabbats av vägglöss. Boende vittnar om att de blir bitna på nätterna och att de sover på golvet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden