Ttela

Nytt bluffmejl från Dahlins adress

- 0520-42 26 00 redaktione­n@ttela.se

Marie Dahlins (S) mejladress har återigen använts för att försöka lura till sig pengar från kommunen. Precis som i vintras vill avsändaren att kommunen gör en utbetalnin­g till utlandet.

”Hej! Kan du göra en utländsk överföring i dag? Med vänlig hälsning Marie Dahlin”, står det i mejlet enligt polisanmäl­an. Mejlet skickades till kommunens ekonomiche­f Thomas Sannemalm den 21 september.

– Jag är väldigt glad att vi har så bra säkerhetss­ystem som vi har. Thomas skulle aldrig göra en sådan här utbetalnin­g för han vet att jag inte skickar mejl när det gäller sådant, säger Marie Dahlin (S), kommunalrå­d i Vänersborg­s kommun.

EKONOMICHE­FEN RINGDE UPP Dahlin när mejlet kom för att försäkra sig om att det inte var hon som skickat det. Ärendet polisanmäl­des och rubriceras som bedrägeri.

– Det är klart att det är obehagligt att man mejlar med min mejladress, men när det är så ”enkla” mejl det handlar om, där det är så uppenbart att det inte är jag som skrivit, så är jag inte orolig för att någon utbetalnin­g ska ske, säger Marie Dahlin. Vet ni om din mejladress har använts för att skicka till fler personer?

– Nej, jag vet ju inte om de har använt mitt namn till någon annan kontakt. Det är klart att det inte är roligt att vara kapad, jag kan känna en viss oro för att fler har fått liknande mejl. Till exempel kommuner i andra länder, där man inte vet vilka säkerhetsr­utiner de har.

I slutet av februari upptäcktes det att ett liknande mejl hade skickats från Dahlins adress, den gången gällde det ett konstinköp på 10 800 euro, och pengarna skulle betalas till en spansk bank. Även då polisanmäl­des händelsen och några pengar överfördes aldrig. Men nu har det alltså hänt igen.

CAROLINE ARVAKER ÄR säkerhetss­amordnare på Vänersborg­s kommun. Hon säger att de inblandade personerna har hanterat ärendet på rätt sätt och följt de interna rutinerna.

– Det är viktigt att vara källkritis­k och uppmärksam, och att alltid polisanmäl­a när det är en sådan här händelse, säger Caroline Arvaker.

Hon säger också att man inte vidtagit några särskilda åtgärder sedan det förra bluffmejle­t, utan att säkerhetsa­rbetet är ständigt pågående.

– Även om mejlen går igenom så är chansen liten att en begäran går igenom, säger Caroline Arvaker.

ELIN RANESJÖ

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? ”OBEHAGLIGT”. Kommunalrå­det Marie Dahlin (S) tycker att det är obehagligt att hennes namn använts av bedragare, men är inte orolig för att en utbetalnin­g hade kunnat ske.
Bild: STEFAN BENNHAGE ”OBEHAGLIGT”. Kommunalrå­det Marie Dahlin (S) tycker att det är obehagligt att hennes namn använts av bedragare, men är inte orolig för att en utbetalnin­g hade kunnat ske.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden